X

Κανταΐφι Παραδοσιακό µε Καρύδια

Πώς θα φτιάξεις κανταΐφι παραδοσιακό µε καρύδια.

Υλικά

2 φλιτζ. τσαγιού ψίχα καρυδιού (ή και αµυγδάλου ανάµικτα)

2 κουτ. της σούπας ζάχαρη

1 αυγό

1-2 κουτ. της σούπας κοφτές κανέλα

1.250 γραµµ. φύλλο κανταϊφιού

2 φλιτζ. του τσαγιού λιωµένο βούτυρο ανάµικτο µε βιτάµ

Για το σιρόπι:

1.250 γραµµ. ζάχαρη

6 ποτήρια νερό

φλούδα λεµονιού ή πορτοκαλιού

λίγα γαρίφαλα

κανέλα

Εκτέλεση

Κοπανίζουμε τα καρύδια (ή και τα αµύγδαλα) µέχρι να γίνουν σα χοντροκοµµένος τραχανάς.

Τα βάζουµε σε λεκάνη.

Προσθέτουµε τη ζάχαρη, το αυγό και την κανέλα.

Ζυµώνουµε ώστε να γίνουν µία µάζα. Βουτάµε τις παλάµες µας στο µίγµα βουτύρου και µε βουτυρωµένα τα χέρια ξαίνουµε το φύλλο καταϊφιού να αφρατέψει.

Παίρνουµε λίγη ποσότητα, όσο χρειάζεται για ένα καταΐφι και το ξανοίγουµε.

Τοποθετούµε στο άκρο του λίγη γέµιση και το τυλίγουµε σε σχήµα κυλινδρικό αρκετά σφιχτά προσέχοντας να συµµαζεύονται οι άκρες µέσα στον κύλινδρο, ώστε να µην ξετυλιχτεί.

Επαναλαµβάνουµε παίρνοντας κι άλλο λίγο φύλλο, που πάλι το ξαίνουµε να ξανοίξει.

Τοποθετούµε τα καταΐφια στη σειρά το ένα κοντά στο άλλο σε ταψί.

Με ένα κουτάλι περιχύνουµε από πάνω το βούτυρο.

Ψήνουµε για µισή ώρα περίπου ίσως και λίγο παραπάνω, στους 180 βαθµούς, προσέχοντας να µην αρπάξουν.

Αν δούµε ότι "αρπάζει" νωρίς σκεπάζουµε το ταψί µε αλουµινόχαρτο.

Ετοιµάζουµε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά του για λίγα λεπτά.

Περιχύνουµε το ζεστό καταΐφι όταν βγει από το φούρνο µε το ζεστό σιρόπι. Αν το θέλουµε τραγανό το αφήνουµε έτσι να κρυώσει, αλλά καλύτερα σκεπάζουµε το ταψί ώστε µε τον ατµό που θα δηµιουργηθεί να µαλακώσει το σιρόπι και να ποτιστεί καλύτερα.

Παραλλαγή: Αν κάνουµε µια σφιχτή κρέµα γαλακτοµπούρεκου µπορούµε να γεµίσουµε µε αυτή το φύλλο καταϊφιού αντί για τα καρύδια. Τα υπόλοιπα µένουν ως έχουν.

Επίσης...

Ρυζόγαλο µε µαστίχα Χίου

Πώς θα φτιάξεις ρυζόγαλο με μαστίχα Χίου.

Καρυδόκρεµα

Η συνταγή για καρυδόκρεμα.

Περισσότερα από

Γλυκά

Παραδοσιακή Καρυδόπιτα

Η συνταγή για παραδοσιακή καρυδόπιτα.

Γαλακτοµπουρεκάκια

Η συνταγή για γαλακτοµπουρεκάκια.

Μπουγατσίνα

Η συνταγή για μπουγατσίνα.

Χαλβάς Πορτοκαλένιος χωρίς Λάδι

Η συνταγή για πορτοκαλένιο χαλβά χωρίς λάδι.

Ρυζόγαλο µε Αποξηραµένα Φρούτα

Πώς θα φτιάξεις ρυζόγαλο με αποξηραµένα φρούτα.

Καρυδάτο

Η συνταγή για καρυδάτο.

Τούρτα Κανταΐφι με Κεράσια

Μια τούρτα κανταϊφένια και ανάλαφρη, με μια μικρή επίγευση από άρωμα τριαντάφυλλου, που γίνεται το ίδιο πανέμορφη και νόστιμη με φράουλες.

Η Καρπουζόπιτα της Μήλου

Ένα από τα πιο παράξενα και πρωτότυπα γλυκά της παράδοσης, που το φτιάχνουν οι νοικοκυρές της Μήλου

Καρυδόπιτα Νηστίσιµη

Η συνταγή για νηστίσιµη καρυδόπιτα.

Τριγωνάκια Νηστίσιµα

Η συνταγή για νηστίσιµα τριγωνάκια.