Υλικά
Για το ραβανί:
240 γραµµ. σιµιγδάλι ψιλό
80 γραµµ. αλεύρι ή φαρίνα
150 γραµµ. ζάχαρη
160 ml λάδι ή καλαµποκέλαιο
200 γραµµ. στραγγιστό γιαούρτι
3 µεγάλα αυγά ελαφρά χτυπηµένα
χυµό από µισό πορτοκάλι
ξύσµα από ένα πορτοκάλι
1 κουτ. του γλυκού µπέικιν πάουντερ
Για την κρέµα:
1 λίτρο γάλα,
75 γραµµ. ζάχαρη
90 γραµµ. νισεστέ (κορν φλάουερ)
λίγη κανέλα για πασπάλισµα
Για το σιρόπι:
200 γραµµ. ζάχαρη,
300 ml νερό
1 φλούδα λεµονιού
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο µας στους 190 βαθµούς.
Ανακατεύουµε το αλεύρι µε το σιµιγδάλι, το µπέικιν και την ζάχαρη.
Βουτυρώνουµε ένα ταψί 30x40 εκ. περίπου. Χτυπάµε το λάδι µε το γιαούρτι, τα αυγά, το χυµό και το ξύσµα, στην πιο χαµηλή ταχύτητα του µίξερ, προσθέτουµε σταδιακά το µίγµα του σιµιγδαλιού.
Αδειάζουµε το µίγµα στο βουτυρωµένο ταψί και στρώνουµε οµοιόµορφα την επιφάνεια. Το ψήνουµε για 25-30 λεπτά περίπου.
Το βγάζουµε από το φούρνο και το αφήνουµε λίγα λεπτά.
Ετοιµάζουµε το σιρόπι: Βάζουµε σε κατσαρολάκι τη ζάχαρη και το νερό και βάζουµε στη φωτιά.
Ανακατεύουµε να λιώσει η ζάχαρη και σιγοβράζουµε το σιρόπι για 5 λεπτά.
Αφού πέσει η θερµοκρασία του γλυκού, κάνουµε µε µια οδοντογλυφίδα πολλές τρυπούλες στην επιφάνεια και περιχύνουµε µε το σιρόπι.
Αφήνουµε το ραβανί όπως είναι πάνω στη σχάρα να απορροφήσει το σιρόπι και να κρυώσει.
Ετοιµάζουµε την κρέµα: Κρατάτε περίπου 3/4 κούπας από το γάλα και διαλύουµε µέσα το κορν φλάουερ. Το υπόλοιπο το βάζουµε µε τη ζάχαρη στη φωτιά.
Ανακατεύουµε να λιώσει η ζάχαρη και µετά το αφήνουµε να κάψει. Στο καυτό γάλα, προσθέτουµε ανακατεύοντας το γάλα µε το διαλυµένο κορν φλάουερ, ανακατεύουµε συνεχώς µέχρι να πήξει η κρέµα.
Απλώνουµε την κρέµα, πάνω στο σιροπιασµένο γλυκό και αφήνουµε να κρυώσει. Αν θέλετε πασπαλίζετε µε τριµµένη κανέλα.
Το φυλάµε στο ψυγείο, κόβουµε κοµµάτια και σερβίρουµε.