Υλικά
500 γρ. κεράσια, χωρίς κουκούτσι
100 γρ. ζάχαρη
25 γρ. βούτυρο αγελάδος
Για το κέικ
200 γρ. ζάχαρη
4 αβγά
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
100 γρ. αραβοσιτέλαιο
1 βανίλια
ξύσμα από 1 λεμόνι
250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Απλώνουμε το βούτυρο σε μια στρογγυλή φόρμα του κέικ χωρίς τρύπα στη μέση, με διάμετρο 23 εκ.
Ανακατεύουμε τα κεράσια με τη ζάχαρη, τα στρώνουμε στη βάση της φόρμας και τα ψήνουμε για 30' στους 180°C, σε προθερμασμένο φούρνο, για να στεγνώσουν τα πολλά ζουμιά τους.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το κέικ: Χτυπάμε με το μίξερ χειρός τη ζάχαρη με τα αβγά μέχρι να ασπρίσει και να φουσκώσει το μίγμα.
Προσθέτουμε το γιαούρτι, το λάδι, το ξύσμα λεμονιού και τη βανίλια και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν στο μίγμα.
Ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι και χτυπάμε στη χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθεί στο μίγμα.
Απλώνουμε πάνω στα κεράσια ομοιόμορφα το μίγμα του κέικ και ψήνουμε στους 175°C για 45' περίπου ή μέχρι να ροδίσει το κέικ και να βγει στεγνό το μαχαίρι που θα βυθίσουμε για δοκιμή.
Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.