Follow us

Πρόβειο παγωτό με vintage γεύση

Δοκίμασα πρόσφατα ένα παγωτό από σκέτο φρέσκο πρόβειο γάλα, αφοπλιστικά απλό και νόστιμο, που με γύρισε αρκετές δεκαετίες πίσω. Πώς έφτιαχναν παλιά το παγωτό στα χωριά; Κατέβαζαν πάγο από το κοντινό βουνό.

Πρόβειο παγωτό με vintage γεύση

Εβαζαν έναν ξύλινο κάδο μέσα σ' έναν άλλο και ανάμεσα τον πάγο. Ανακάτευαν ώρα πολλή φρέσκο, ολόπαχο πρόβειο γάλα με ζάχαρη και βανίλια (αν είχαν) μέχρι να πήξει και να παγώσει. Γινόταν ανάρπαστο στα γρήγορα...
Ετσι ακριβώς έφτιαχνε παγωτό από το 1952 η Σωτηρία Ραβάνη, στη Μουσουνίτσα Φωκίδας -σημερινό Αθανάσιο Διάκο- φέρνοντας πάγο από τα Βαρδούσια. Το παγωτό της έγινε διάσημο στα γύρω χωριά κι εξακολουθεί να είναι, μέχρι που η φήμη του έφτασε και στην Αθήνα. Το μικρό εργαστήριο απέκτησε σύγχρονο εξοπλισμό και πιστοποιήσεις, αλλά η απλή συνταγή εκείνου του παγωτού έμεινε ίδια και το φτιάχνουν πάντα με γάλα από τα πρόβατα της περιοχής.
Τρώγοντάς το, γεύεσαι την απόλυτη αγνότητα: απολαυστική αίσθηση φρέσκου γάλακτος με πλούσια επίγευση και διακριτική βανίλια. Ελαφρύ, ευχάριστο και απλό, σε γυρίζει στην εποχή που κυριαρχούσε η καλή πρώτη ύλη και οι γεύσεις ήταν ανεπιτήδευτες. Με βάση αυτή την κρέμα, η τρίτη γενιά της οικογένειας Ραβάνη φτιάχνει σήμερα και μιά μεγάλη ποικιλία άλλων γεύσεων, με γνήσια υλικά: από παρφέ και παγωτό "καταίφι" (με γλυκό καταίφι ανακατεμένο μέσα στην κρέμα -πολύ πετυχημένος συνδυασμός), μέχρι παγωτό μέλι-καρύδι, προφιτερόλ, cheesecake κι ένα σωρό άλλα. Η σκέτη κρέμα, βέβαια, είναι ανεπανάληπτη.
Πριν μερικά χρόνια άνοιξαν και το πρατήριο-κρεοπωλείο στην Ηλιούπολη, όπου, εκτός από το παγωτό, έρχεται από τον Αθανάσιο Διάκο και το δικό τους πρόβειο γιαούρτι και άλλα προιόντα από την περιοχή: φέτα, ζυμαρικά και μεγάλη ποικιλία κρεάτων. Στο χωριό, πάλι, εκτός από το εργαστήρι υπάρχει και η διάσημη ταβέρνα τους.
Το παγωτό Ραβάνη το βρίσκουμε σε συσκευασία κιλού (το τοποθετούν σε κουτί από φελιζόλ, που το διατηρεί αρκετές ώρες εκτός ψυγείου). Ραβάνης, Αθανάσιος Διάκος Φωκίδας τηλ. 22650 63214. Κατάστημα Αθήνας, Αλ.Παναγούλη 4 Αγ. Μαρίνα Ηλιούπολης τηλ. 210 9756219.
Το βρίσκουμε επίσης, στα καταστήματα: Κουκάς, Πατησίων 104, Κοκκινάκης Καλλιδρομίου 51α Εξάρχεια, Π.Κατσίγιαννης Εθν. Αντιστάσεως 67 Καισαριανή, Ηρακλής Χατζήνας Μουσών 33 Ψυχικό.


Επίσης...

Καρπούζι με φέτα: Ταιριάζουν στ’ αλήθεια ή όχι;

Απόλαυσε το καλοκαιρινό φρούτο με απροσδόκητους συνδυασμούς που θα ανανεώσουν τη γεύση του και θα ξυπνήσουν τις αισθήσεις σου.

Είπε κανείς... cheesecake;

Φτιάξε κι εσύ τις τρεις εύκολες συνταγές για cheesecake που σου προτείνουμε και απόλαυσε το αγαπημένο γλυκό.

Περισσότερα από

Γλυκά με τη δροσιά του ροδάκινου

Δοκίμασε τις τρεις συνταγές για καλοκαιρινά δροσιστικά γλυκά με πρωταγωνιστή το ροδάκινο.

Σούπερ γλυκά με ροδάκινο

Φτιάξτε κι εσείς αυτά τα δροσιστικά επιδόρπια με ένα από τα πιο αγαπημένα και ζουμερά φρούτα του καλοκαιριού.

Αυτό το καλοκαίρι φτιάχνουμε σορμπέ

Πανεύκολο, δροσερό και νόστιμο: αυτό είναι το σορμπέ και σου προτείνουμε τέσσερις τρόπους να το φτιάξεις σπίτι.

Το αντίδοτο στη ζέστη είναι μια... γρανίτα!

Φτιάξε τις πιο νόστιμες και φρουτένιες γρανίτες ακολουθώντας τις 4 συνταγές που θα βρεις εντός.

Εσύ το ξέρεις το semifreddo;

Ιταλική συνταγή, "μισοπαγωμένη", κάτι ανάμεσα σε παγωτό και πλούσια κρέμα: αυτό είναι το semifreddo κι εμείς σου δίνουμε προτάσεις για να το φτιάξεις εύκολα στο σπίτι.

Το καλύτερο παγωτό είναι το δικό σου!

Δες ιδέες για λαχταριστά παγωτά χωρίς παγωτομηχανή.

Πειραματίσου με καρπουζο-γλυκά!

Δες εντός τρεις συνταγές για υπέροχες γλυκές παρασκευές με καρπούζι.

Το βύσσινο πάει πολύ στο καλοκαίρι

Φτιάξτε κι εσείς τρία πανεύκολα δροσιστικά επιδόρπια με γλυκό ή μαρμελάδα βύσσινο.

Ιδιαίτερα γλυκά με πεπόνι

Δοκίμασε να απολαύσεις το αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο σε πρωτότυπους συνδυασμούς.

4 δροσερές μακαρανοσαλάτες για το καλοκαίρι

Ιδιαίτερους συνδυασμούς με φουλ γεύση θα βρείτε στις συνταγές που σας προτείνουμε εντός.