
Εβαζαν έναν ξύλινο κάδο μέσα σ' έναν άλλο και ανάμεσα τον πάγο. Ανακάτευαν ώρα πολλή φρέσκο, ολόπαχο πρόβειο γάλα με ζάχαρη και βανίλια (αν είχαν) μέχρι να πήξει και να παγώσει. Γινόταν ανάρπαστο στα γρήγορα...
Ετσι ακριβώς έφτιαχνε παγωτό από το 1952 η Σωτηρία Ραβάνη, στη Μουσουνίτσα Φωκίδας -σημερινό Αθανάσιο Διάκο- φέρνοντας πάγο από τα Βαρδούσια. Το παγωτό της έγινε διάσημο στα γύρω χωριά κι εξακολουθεί να είναι, μέχρι που η φήμη του έφτασε και στην Αθήνα. Το μικρό εργαστήριο απέκτησε σύγχρονο εξοπλισμό και πιστοποιήσεις, αλλά η απλή συνταγή εκείνου του παγωτού έμεινε ίδια και το φτιάχνουν πάντα με γάλα από τα πρόβατα της περιοχής.
Τρώγοντάς το, γεύεσαι την απόλυτη αγνότητα: απολαυστική αίσθηση φρέσκου γάλακτος με πλούσια επίγευση και διακριτική βανίλια. Ελαφρύ, ευχάριστο και απλό, σε γυρίζει στην εποχή που κυριαρχούσε η καλή πρώτη ύλη και οι γεύσεις ήταν ανεπιτήδευτες. Με βάση αυτή την κρέμα, η τρίτη γενιά της οικογένειας Ραβάνη φτιάχνει σήμερα και μιά μεγάλη ποικιλία άλλων γεύσεων, με γνήσια υλικά: από παρφέ και παγωτό "καταίφι" (με γλυκό καταίφι ανακατεμένο μέσα στην κρέμα -πολύ πετυχημένος συνδυασμός), μέχρι παγωτό μέλι-καρύδι, προφιτερόλ, cheesecake κι ένα σωρό άλλα. Η σκέτη κρέμα, βέβαια, είναι ανεπανάληπτη.
Πριν μερικά χρόνια άνοιξαν και το πρατήριο-κρεοπωλείο στην Ηλιούπολη, όπου, εκτός από το παγωτό, έρχεται από τον Αθανάσιο Διάκο και το δικό τους πρόβειο γιαούρτι και άλλα προιόντα από την περιοχή: φέτα, ζυμαρικά και μεγάλη ποικιλία κρεάτων. Στο χωριό, πάλι, εκτός από το εργαστήρι υπάρχει και η διάσημη ταβέρνα τους.
Το παγωτό Ραβάνη το βρίσκουμε σε συσκευασία κιλού (το τοποθετούν σε κουτί από φελιζόλ, που το διατηρεί αρκετές ώρες εκτός ψυγείου). Ραβάνης, Αθανάσιος Διάκος Φωκίδας τηλ. 22650 63214. Κατάστημα Αθήνας, Αλ.Παναγούλη 4 Αγ. Μαρίνα Ηλιούπολης τηλ. 210 9756219.
Το βρίσκουμε επίσης, στα καταστήματα: Κουκάς, Πατησίων 104, Κοκκινάκης Καλλιδρομίου 51α Εξάρχεια, Π.Κατσίγιαννης Εθν. Αντιστάσεως 67 Καισαριανή, Ηρακλής Χατζήνας Μουσών 33 Ψυχικό.