Η παράδοση της Λέρου στα αλίπαστα εκφράζεται εξαιρετικά σε αυτό το πατέ κολιού που περιέχει και τα αβγά του, σ’ ένα ιδιαίτερο ορεκτικό για ούζο ή τσίπουρο, που θα ταιριάξει τέλεια επάνω σε φρυγανισμένο ψωμάκι. Αρκεί να προσθέσετε λίγο ελαιόλαδο και, αν θέλετε, μερικές σταγόνες λεμόνι.
Τα αλίπαστα αποτελούν βασικό στοιχείο της τοπικής γαστρονομίας στο νησί της Λέρου και η βιοτεχνία νωπών ψαριών και αλίπαστων «Λαλάς» μετράει σήμερα στορία τριών γενεών. Παρασκευάζουν μια σειρά παστών και μαρινάτων ψαριών με πρώτη ύλη από τον τόπο τους, ενώ ακολουθούν χειροποίητο τρόπο παραγωγής και συσκευασίας και διαδικασία φυσικής ωρίμανσης. Παράλληλα, συνεχίζουν και το εμπόριο νωπών ψαριών στο ιχθυοπωλείο τους. Ανάμεσα στα προϊόντα τους, ο παστός Γαύρος Γουρλομάτης (τοπική ποικιλία), η τσιπούρα, το λαβράκι, το χταπόδι μαρινάτα, γαύρος μαρινάτος και χαβιάρι κολιού.
https://www.lalaspasta.gr
τλφ: 2247023901