
Δείτε παρακάτω 3 νόστιμες και πρωτότυπες συνταγές με καβούρι.
Καβούρι με Μαραθόριζα και Σάλτσα Αγιολί
Υλικά
- 2 μικρές κονσέρβες καβούρι
- 1 μαραθόριζα κομμένη σε πολύ λεπτές ροδέλες
- 1 μικρή καυτερή πιπεριά σε ροδελίτσες
- 2 καρδιές μαρουλιού σε μεγάλα κομμάτια
- 5 κλωναράκια ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες
- χυμό από ½ λεμόνι
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- κρακεράκια ή φρυγανιές για το σερβίρισμα
Για το αγιολί
- 2 κρόκους σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
- χυμό από ½ λεμόνι
- 1 κ.γλ. αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Φτιάχνουμε πρώτα το αγιολί: Χτυπάμε στο μούλτι τους κρόκους, το σκόρδο, το αλάτι και λίγο πιπέρι.
- Σταδιακά, όπως στη μαγιονέζα, προσθέτουμε λίγο λίγο το λάδι, χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα.
- Στο τέλος προσθέτουμε και το λεμόνι και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί. Ακόμα πιο διακριτικό και νόστιμο θα γίνει το αγιολί μας αν πρώτα βράσουμε το σκόρδο (3 σκελίδες) σε ένα μπρίκι για 15'.
- Στραγγίζουμε το καβούρι από το νερό της κονσέρβας.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τη μαραθόριζα με την πιπερίτσα, το μαρούλι, τα κρεμμυδάκια και τον μαϊντανό. Περιχύνουμε με λαδολέμονο, που το χτυπάμε μαζί με λίγο αλάτι.
- Σε μπολ ανακατεύουμε απαλά το καβούρι με το αγιολί και σερβίρουμε μαζί με τα λαχανικά και στο πλάι τα κρακεράκια.
Rangoon με Καβούρι
Υλικά
- 1 πακέτο φύλλα won ton (50 φύλλα)
- 300 γρ. τυρί Philadelphia
- 300 γρ. surimi
- 100 ml γλυκόξινη σάλτσα
- άφθονο σπορέλαιο για το τηγάνισμα
- λίγο νερό
- σάλτσα γλυκό τσίλι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Ξεπαγώνουμε τα φύλλα wonton. Βάζουμε στο μπλέντερ το σουρίμι.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το σουρίμι,το τυρί και τη γλυκόξινη σάλτσα πολύ καλά.
- Σε κάθε φύλλο του won ton βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση και τυλίγουμε.
- Ζεσταίνουμε άφθονο σπορέλαιο και τηγανίζουμε μέχρι να χρυσίσουν.
- Σερβίρουμε με σάλτσα γλυκό τσίλι ή γλυκόξινη.
Σπαγγέτι με καβούρι και πικάντικη σάλτσα κρασιού
Υλικά
- 300 γρ. καβουρόψυχα
- 500 σπαγγέτι
- ⅓ φλ. ελαιόλαδο
- 120 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 καυτερή πιπερίτσα χωρίς μεμβράνες και σπόρους ψιλοκομμένη
- 300 γρ. καβουρόψυχα και 8 δαγκάνες ολόκληρες
- ½ φλ. λευκό ξηρό κρασί
- 1 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για γαρνιτούρα
- 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
- Βράζουμε τα ζυμαρικά al dente και τα στραγγίζουμε.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητική κατσαρόλα και σοτάρουμε το μπέικον ανακατεύοντας μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό, περίπου 3 λεπτά.
- Το μεταφέρουμε σε απορροφητικό χαρτί με τρυπητή κουτάλα.
- Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το σκόρδο και την καυτερή πιπεριά και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα σε χαμηλή φωτιά για 3-4 λεπτά, προσέχοντας μην αρπάξουν.
- Ανεβάζουμε τη ένταση της φωτιάς, προσθέτουμε την καβουρόψυχα και τις δαγκάνες ολόκληρες, ανακατεύουμε γρήγορα, σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε το ζουμί τους και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
- Προσθέτουμε τα ζυμαρικά και το μπέικον, δοκιμάζουμε το αλάτι, πασπαλίζουμε με το ξύσμα λεμονιού και ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε αμέσως με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το σχοινόπρασο ή τον μαϊντανό.
- Βάζουμε σε κάθε πιάτο 2 δαγκάνες και προσφέρουμε και το ειδικό εργαλείο για να τις σπάσουμε.