
Ήξερες ότι μπορείς να απολαύσεις στη νηστεία (με ένα μικρό τουίστ) μελιτζάνες παπουτσάκια, σουτζουκάκια και γιουβέτσι; Πάρε ιδέες βλέποντας τις τρεις παρακάτω συνταγές.
Νηστίσιµες Μελιτζάνες Παπουτσάκια
Υλικά
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κουταλιά σούπας ψιλοκοµµένο µαϊντανό
- 1 κουταλιά σούπας ψιλοκοµµένο άνηθο
- 4 µικρές σφικτές ντοµάτες
- 200 γρ. ελαιόλαδο
- λίγο φυτικό βούτυρο για το βράσιµο της πατάτας
- 2-3 κουταλιές σούπας φυτική µαργαρίνη
- µία χούφτα χοντροκοµµένα ξεφλουδισµένα αµύγδαλα
- αλάτι, πιπέρι
- 8 µελιτζάνες φλάσκες (στρογγυλές)
- 3 βρασµένες πατάτες (για το πουρέ)
- 1 κουτί πολτό ντοµάτας µε βασιλικό και ρίγανη
- 2 µεγάλα ξερά κρεµµύδια
Εκτέλεση
- Σε µια κατσαρόλα ρίχνουµε τις καθαρίσµένες πατάτες και τις βράζουµε µε φυτική µαργαρίνη και νερό.
- Όταν µαλακώσουν οι πατάτες, τις πατάµε µε ένα πιρούνι για να γίνει ο πουρές.
- Στη συνέχεια ψήνουµε τις µελιτζάνες στο φούρνο στους 200 βαθµούς για 10 λεπτά µέχρι να µαλακώσουν.
- Ανοίγουµε τις µελιτζάνες, πατάµε το εσωτερικό τους και τις βάζουµε σε ένα ταψί. Ψιλοκόβουµε το κρεµµύδι και το σοτάρουµε σε ελαιόλαδο.
- Μετά προσθέτουµε το πολτό ντοµάτας, λίγο αλάτι, πιπέρι, µαϊντανό, άνηθο και αφήνουµε να βράσει η σάλτσα για 5 λεπτά. Αποσύρουµε από τη φωτιά.
- Τοποθετούµε στο πάτο της κάθε µελιτζάνας από µία κουταλιά σάλτσα.
- Από πάνω τοποθετούµε µια-δύο φέτες ντοµάτα και µετά πουρέ πατάτας.
- Προσθέτουµε λίγο ζεστό νερό στο ταψί, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι και περιχύνουµε τις µελιτζάνες µε το λιωµένο βούτυρο.
- Ψήνουµε σε προθερµασµένο φούρνο στους 180 βαθµούς µέχρι να ροδοκοκκινίσει ο πουρές για 20-30 λεπτά.
- Όταν ψηθούν οι µελιτζάνες και τις βγάλουµε από το φούρνο, βάζουµε πάνω στο πουρέ λίγα αµύγδαλα χοντροκοµµένα και τις ξαναβάζουµε για λίγο στο φούρνο.
Νηστίσιµα Πατατοσουτζουκάκια
Υλικά
- 2 κουταλιές της σούπας άνηθο
- 1 τέταρτο φλιτζανιού τσαγιού κορν φλάουρ
- 1 τέταρτο φλιτζανιού τσαγιού αλεύρι
- 2 κουταλιές της σούπας µαϊντανό
- 1/2 κιλό πατάτες βρασµένες
- 200 γραµµάρια καρότα βρασµένα
- 1/2 κούπα αρακά βρασµένο ελαφρώς
- 3-4 µέτρια κολοκυθάκια βρασµένα
- 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο δυόσµο
Εκτέλεση
- Σε µια κατσαρόλα µε αρκετό νερό βράζουµε τις πατάτες για 15 λεπτά, στην ίδια κατσαρόλα συνεχίζουµε µε τα λαχανικά και τα βράζουµε για 7 λεπτά, ίσα- ίσα να µαλακώσουν.
- Στη συνέχεια ρίχνουµε τα βρασµένα λαχανικά στο µπλέντερ και τα χτυπάµε για πολύ λίγο ίσα ίσα να θρυµµατιστούν.
- Σε ένα µπολ ρίχνουµε τα βρασµένα λαχανικά, τις πατάτες, το αλεύρι, κορν φλάουρ, άνηθο, µαϊντανό, δυόσµο, αλάτι, πιπέρι, και πλάθουµε σουτζουκάκια.
- Τα τηγανίζουµε σε µπόλικο λάδι, από τις δυο µεριές για 5 λεπτά µέχρι να χρυσίσουν.
- Σερβίρουµε µε ρύζι µε σταφίδες και κουκουνάρι.
Νηστίσιμο Γιουβέτσι
Υλικά
- 500 γρ. κριθαράκι μέτριο
- 2 κούπες ντομάτα ξεφλουδισμένη και κομμένη σε κύβους ή ένα κονκασέ
- 1 κουταλάκι κανέλα
- αλάτι
- πιπέρι
- 2 κύβους λαχανικών
- 3/4-1 κούπα ελαιόλαδο
- λίγο δυόσμο ξερό
- λίγο μπαχάρι
- 1 πρέζα ζάχαρη
Εκτέλεση
- Σε ένα ταψί βάζουμε 2 1/2 κούπες νερό και όλα τα υλικά μας εκτός από το κριθαράκι.
- Αφήνουμε τη σάλτσα μας να βράσει στο φούρνο για μισή ώρα περίπου και τότε προσθέτουμε το κριθαράκι και μαγειρεύουμε για περίπου 1/2 ώρα μέχρι να γίνει.
- Το νηστίσιμο γιουβέτσι μας είναι έτοιμο.