Πόσο μεταφυσική μπορεί να γίνει μια γευσιγνωσία ουίσκι; Πόσο σπάνιο μπορεί να γίνει ένα ποτό; Ποια είναι η τιμή μιας τέτοιας εμπειρίας; Πόσο εστέτ μπορεί να θεωρηθεί ο κυνηγός παρόμοιων απολαύσεων; Τα ερωτήματα αυτά πηγαινοέρχονταν στο μυαλό μου από τότε που ήπια το Macallan Lalique 57 Ετών. Ξέρεις ότι είναι δύσκολο να πιεις πολύ απ’ αυτό το μοναδικό, συναρπαστικό ουίσκι· τετρακόσιες φιάλες μόνο κυκλοφόρησαν και η τιμή τους αφορά συνειδητοποιημένους παίκτες ($15.000 η φιάλη). Τι φωλιάζει όμως μέσα στις γουλιές του; Μια γεύση του κόσμου τα πρώτα δύσκολα χρόνια μετά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο; Η δυνατότητα ενός μεγάλου ουίσκι να ωριμάζει, να εξελίσσεται, να γίνεται μοναδικό μετά από τόσα χρόνια παλαίωσης;
Το άρωμα της ιστορίας είναι πολύ προσωπική υπόθεση· κλείνεις τα μάτια και βλέπεις το δικό σου σινεμά. Στο γήπεδο της γευσιγνωσίας όμως αυτή η αίσθηση του μοναδικού χτυπάει δυνατά την πόρτα σου. Σε τυλίγει με αρώματα που φλερτάρουν με το τζίντζερ και την καμένη καραμέλα, τη φρεσκάδα της φλούδας του πορτοκαλιού και την ωριμότητα της σταφίδας· είναι σαφώς ώριμο, αλλά καθόλου παραιτημένο, υπάρχει ένας νεανικός δυναμισμός κρυμμένος στο άρωμά του.
Κι έπειτα, ένα συννεφάκι τυπάδικης κάπνας χτυπάει την όσφρησή σου χωρίς να το περιμένεις· να το το δαχτυλικό αποτύπωμα της ιστορίας, αφού τα χρόνια εκείνα η βύνη του Macallan ξεραινόταν σε φωτιά από τύρφη που έδινε στο ουίσκι λίγη από τη χαρακτηριστική μυρωδιά της.
Πίνω την πρώτη γουλιά και μένω· είναι malt ουίσκι αυτό το ποτό ή παμπάλαιο ρούμι agricole απ’ αυτά που φτιάχνουν στις παλιές γαλλικές αποικίες της Καραϊβικής… Μπορεί αυτή η υπέροχη πικράδα της καραμέλας να στέλνει το μυαλό σου στη Μαρτινίκα και στη Γουαδελούπη, όμως η αναμφισβήτητη αίσθηση σέρτικης κάπνας από τύρφη δεν αφήνει καμιά αμφιβολία ότι τούτο το ποτό είναι ουίσκι.
Σερβιρισμένο μάλιστα μέσα από αυτή την υπέρκομψη καράφα Lalique, σχεδιασμένη και φτιαγμένη στο χέρι από τους μετρ του κρυστάλλου, ειδικά γι’ αυτό το Macallan, κάνει ακόμη πιο ανεπανάληπτη την αίσθηση. Ξεκίνησε το 2005 αυτή η συνεργασία ανάμεσα στο Macallan και τη Lalique, όταν ο σκοτσέζικος οίκος ανέθεσε στο γαλλικό τη δημιουργία μοναδικών decanter που να κλείνουν προστατευτικά και να αναδεικνύουν τις αρετές και τις ιδιαιτερότητες αυτών των σπάνιων Macallan που οι ελάχιστες ποσότητές τους εγκαταλείπουν τη μοναξιά του βαρελιού και παίρνουν το δρόμο προς τον κόσμο.
Στο πρώτο Macallan Lalique, οι 470 κρυστάλλινες φιάλες ήταν εμπνευσμένες από τα εξαιρετικά δρύινα βαρέλια της παλαίωσής του και περιείχαν σπάνιο ουίσκι 50 ετών. Στο δεύτερο Macallan Lalique το σήμα των 420 decanter τιμούσε το φυσικό χρώμα του διάσημου malt ουίσκι με Μacallan 55 χρόνων. Στην τρίτη βερσιόν, η έμπνευση της πανέμορφης φιάλης υπογραμμίζει την καρδιά του Macallan, το 16% του αποστάγματος που χρησιμοποιείται από κάθε απόσταξη. Εδώ το απόσταγμα είναι ακόμη πιο παλιό, αφού η ηλικία του φτάνει τα 57 χρόνια! Για την ακρίβεια προέρχεται από το πάντρεμα του ουίσκι δύο διαφορετικών βαρελιών· το ένα είχε ουίσκι του 1950 σε βαρέλι από αμερικάνικη δρυ, όπου πριν μπει Macallan είχε παλιώσει σπανιόλικο sherry· το άλλο, από ισπανική δρυ, περιέχει και παλιότερο Macallan, αλλά η νομοθεσία επιβάλλει στην ετικέτα να αναγράφεται η ηλικία που προκύπτει από την παλιότερη χρονιά.
Είδα αυτή τη φιάλη να φτιάχνεται στο εργοστάσιο της Lalique στην Αλσατία και μαγεύτηκα… Φανταστείτε μια απολύτως συγχρονισμένη χορογραφία, σταθερών αλλά και τυχαίων κινήσεων, ανάμεσα σε καυτούς φούρνους που σκορπάνε θαλπωρή, μεταλλικούς σωλήνες που μεταφέρουν πυρωμένο γυαλί, μυστηριώδη σιδερένια καλούπια σαν κράνη εξωγήινων, φλόγιστρα που καίνε σχηματισμένες κρυστάλλινες φόρμες. Μια χορογραφία την οποία εκτελούν σιωπηλά αλλά πολύ εκφραστικά μερικοί από τους καλύτερους κρυσταλλουργούς του κόσμου, κόβοντας το γυαλί με ψαλίδια, φυσώντας το, στριφογυρίζοντάς το με σιδερένιες βέργες, πιέζοντάς το σε πρέσες, λειαίνοντάς το σε τροχούς… Μια παράσταση γοητευτική, που καταλήγει σε κρυστάλλινα αντικείμενα εξαιρετικού γούστου, όπως η τελευταία φιάλη για το Macallan. Είναι εμπνευσμένη από τα μπουκάλια αρωμάτων με πώμα σε μορφή «stiligoute», που σχεδίασε ο Rene Lalique πριν τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο.
Στο πώμα, το 16% της επιφάνειάς του παραμένει διαυγές και όχι σατινέ, θυμίζοντας το 16% της καρδιάς του αποστάγματος (finest cut) που χρησιμοποιεί από κάθε απόσταξη το Macallan. Καθώς μπαίνει στην κομψή κωνική φιάλη, λούζεται από το ουίσκι και αντανακλά το φυσικό χρώμα της παλαίωσης που έχει πάρει μένοντας όλα αυτά τα χρόνια στα βαρέλια. Όταν πάλι ανασηκώνεται για να ανοίξει η φιάλη, αποκαλύπτει τα πρώτα ερεθίσματα του αρώματός του καθώς εσύ παρακολουθείς κάποιες σταγόνες να κυλούν πάλι πίσω στη φιάλη από τη μύτη του.
Τώρα μπορείτε να κατανοήσετε καλύτερα γιατί είναι τόσο ακριβό αυτό το σπανιότατο ουίσκι. Εκτός από τους aficionados του malt, υπάρχουν και οι συλλέκτες, μια και ένα τέτοιο προϊόν θεωρείται collector’s item, με υψηλή τιμή μεταπώλησης.