Γιατί οι μπίρες μικροζυθοποιίας έχουν περισσότερο ενδιαφέρον; Η μικροζυθοποιία, εκτός από την μικρή ποιοτική παραγωγή, εκφράζει τα ιδιαίτερα αρώματα και τις γεύσεις της κάθε περιοχής. Ας πάρουμε για παράδειγμα τη μπίρα Delphi. Ο τύπος της μπίρας ανήκει στην κατηγορία των pilsner και είναι αφιλτράριστη. Στη μύτη συγκεντρώνει αρώματα φρουτώδη, ανθικά και βοτανικά. Πιο συγκεκριμένα ευωδιάζει νότες κίτρου, λεμονιού, ροδάκινου, γιασεμιών και τσαγιού. Στο στόμα είναι πληθωρική και συγχρόνως ευχάριστη. Η γεύση διατηρεί όλα τα αρώματα της μύτης, έχει ένταση και διάρκεια. Όλα αυτά τα οργανοληπτικά χαρίσματα την εντάσσουν αμέσως στην κατηγορία των μπιρών για φαγητό. Πράγματι, το αρωματικό της μπουκέτο είναι ιδιαίτερα προσφιλές σε πιάτα της ελληνικής και γενικότερα της μεσογειακής κουζίνας. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που ήδη βρίσκεται σε πολλά εστιατόρια και προτείνεται ως συνοδευτικό σε δείπνα γευστικών απαιτήσεων...
Οι ελληνικές μικροζυθοποιίες βρίσκονται σε πλήρη άνθηση και σε γρήγορο πολλαπλασιασμό την τελευταία πενταετία. Ήδη η Κέρκυρα, η Ρόδος, το Άργος, η Σαντορίνη, η Χαλκίδα, η Κρήτη και η Χίος έχουν την δική τους τοπική μπίρα! Είναι, λοιπόν, πολύ ευχάριστο νέο να ακούμε για τέτοιες προσπάθειες, ειδικά όταν προκύπτει από μια τόσο ενδιαφέρουσα συνεργασία όπως αυτή η τελευταία άφιξη… Η μπίρα Delphi είναι το αποτέλεσμα μιας δημιουργικής ελληνοιταλικής συμμαχίας. Από ελληνικής πλευράς η Ντία Παπανικολάου, ο Παντελής Αβραμίδης και ο Γιώργος Κωστόπουλος, με διάφορες επιτυχείς επιχειρηματικές δραστηριότητες στο ενεργητικό τους και από την ιταλική πλευρά ο γνωστός ζυθοποιός Νταβίντε Ζινγκαρέλι, εμπνεύστηκαν τη συνταγή της ξανθιάς μπίρας Delphi.
Θα σταθούμε και στην εντυπωσιακή εμφάνιση της. Ένα λιτό μαύρο μπουκάλι 750ml, που αρχικά παραπέμπει σε κρασί. Η ετικέτα αρκείται σε μια σπείρα, το σχέδιο με τους αμέτρητους συμβολισμούς στη φύση και στο διάστημα.
H πρώτη παραγωγή πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία, αλλά πλέον η ελληνική ομάδα έχει το δικό της σύγχρονο και οργανωμένο ζυθοποιίο στην Χαλκίδα.
Η μπίρα Delphi θα βρίσκεται φυσικά στο φεστιβάλ "Ελλάδα, Γιορτή-Γεύσεις/Χριστούγεννα 2013" για να τη δοκιμάσουμε και να ανακαλύψουμε τη δύναμη της…