Η φιάλη ούζου των 200 ml αντιγράφηκε αρκετά πιστά, για να φιλοξενήσει τη συλλεκτική έκδοση ούζου και τσίπουρου με την επωνυμία Κατσάρος, που μόλις κυκλοφόρησε. Και μας άρεσε! Μιλάμε, άλλωστε, για τον εφευρέτη του ούζου…
Η αποσταγματοποιία Κατσάρου ξεκίνησε το 1856 από τον Τύρναβο, με τον Νικόλαο Κατσάρο να θεωρείται ο δημιουργός του πρώτου ούζου: στο παραδοσιακό ρακοκάζανο προστέθηκαν 14 βότανα και σπόροι (με συνταγή που κρατήθηκε μυστική, φυσικά) και το απόσταγμα για πρώτη φορά αρωματίστηκε, δημιουργώντας το πρώτο ούζο. Ήδη, το 1889 ήταν γνωστό και βραβευμένο. Στην επόμενη γενεά, το 1931, το βρίσκουμε να εξάγεται σε Γαλλία, Αίγυπτο και ΗΠΑ, ενώ η φίρμα διαθέτει καταστήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ν. Υόρκη!
Το 1995 αναλαμβάνει η 4η γενιά, που εκσυγχρονίζει τις εγκαταστάσεις και δίνει νέα ώθηση στο προϊόν, διατηρώντας, βέβαια, τις παλιές μυστικές φόρμουλες. Σήμερα, διαθέτουν χάλκινους άμβυκες, δεξαμενές inox τελευταίας τεχνολογίας και αυτοματοποιημένη γραμμή παραγωγής ικανή να παράγει 2000 φιάλες ανά ώρα. Ούζο και τσίπουρο διανέμονται σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Λικέρ και αλκοολούχο ποτό τύπου brandy παράγονται επίσης εδώ, αλλά η ναυαρχίδα τους είναι το Παλαιωμένο Τσίπουρο Οικογένειας Κατσάρου.
Το τσίπουρο Οικογένειας Κατσάρου από μοσχάτο Τυρνάβου διπλής απόσταξης έχει μεταξένια και κρυστάλλινη αίσθηση, ισορροπημένα αρώματα του σταφυλιού και ωραία επίγευση. Είναι ευγενικό, μαλακό και γλυκόπιοτο.
Το παλαιωμένο τσίπουρο Οικογένειας Κατσάρου παλαιώνεται επί 3 χρόνια. Έχει κεχριμπαρένιο χρώμα και αρώματα ξηρών φρούτων, σοκολάτας, βανίλιας. Στο στόμα είναι πλούσιο, με πολυπλοκότητα και υπέροχες νότες δαμάσκηνου, ξηρών καρπών και γλυκών μπαχαρικών με πρώτη τη βανίλια.
Το ούζο Οικογένειας Κατσάρου αποστάζεται με την ίδια παλιά συνταγή του 1856 και 14 βότανα που λειτουργούν ισορροπημένα, του δίνουν πολύπλοκα αλλά όχι επιθετικά αρώματα και το κάνουν απολαυστικό. Η ίδια κρυστάλλινη αίσθηση με το τσίπουρο υπάρχει και εδώ.
Τα δοκιμάσαμε και τα απολαύσαμε όλα στην ψαροταβέρνα Κόλλιας με ένα ειδικό ταιριαστό μενού που ετοίμασε ο Τάσος Κόλλιας για τα αποστάγματα της οικογένειας Κατσάρου.
www.katsarosdistillery.gr 7o χλμ. Τυρνάβου-Λάρισας, τηλ. 2410 831420