Πίσω από το επιβλητικό μέγεθος και το, καθόλου φιλικό, σκληρό περίβλημά της κρύβει μια σάρκα που τη χειρίζεσαι πολύ εύκολα. Κόβεται σε μικρά κομμάτια, ψήνεται σχετικά γρήγορα -γρηγορότερα από την πατάτα- και γίνεται σχεδόν ό,τι θέλεις! Κολοκύθα στο φούρνο, σκέτη ή με άλλα λαχανικά, συνοδεύει κρεατικά ή vegan πιάτα. Σε πίτα, σε συνδυασμό με τυριά και μυρωδικά αλλά και σε πίτα γλυκιά. Σαν γέμιση σε λαζάνια στο φούρνο. Κάνει ένα γλυκύτατο ριζότο. Δίνει τις πιο νόστιμες βελουτέ σούπες, γρήγορα και εύκολα, για ένα πρώτο πιάτο με σίγουρη επιτυχία. Μπαίνει σε σουφλέ, γίνεται γκρατέν, συνδυάζεται με τυριά, με αλλαντικά, με άλλα λαχανικά. Η ήπια και ουδέτερη γεύση της, της επιτρέπει να συνδυάζεται με μέλι ή ζάχαρη σε γλυκίσματα.
Μερικά πρακτικά: ολόκληρη, μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και τρεις μήνες εκτός ψυγείου. Η κομμένη κολοκύθα τυλίγεται σε μεμβράνη και διατηρείται λίγες μέρες στο ψυγείο, αλλά δεν συμπαθεί την κατάψυξη. Όταν την αγοράζουμε, προσέχουμε να είναι βαριά για το μέγεθός της και χωρίς σημάδια.
Τα αρώματα που αγαπάει: της ταιριάζει το φασκόμηλο, ο δυόσμος, το εστραγκόν αλλά και το πορτοκάλι και λατρεύει μπαχαρικά σαν το μοσχοκάρυδο, την κανέλα και τον κόλιανδρο, χωρίς να λέει όχι και στο κίμινο. Το τζίντζερ, επίσης, της ταιριάζει τρελά στις σούπες. Συνδυάστε την ψητή κολοκύθα με φρέσκα τυριά σαν το κατσικίσιο σεβρ, αλλά και με αλλαντικά ωρίμανσης όπως το προσούτο και το χαμόν.
Πώς τη μαγειρεύουμε: την βράζουμε ή τη μαλακώνουμε στον ατμό, μπορούμε να την τηγανίσουμε, αλλά τη νοστιμότερη εκδοχή της την δίνει ψητή στο φούρνο. Ιδέες:
- την κόβουμε σε λεπτές φέτες, τις τηγανίζουμε ελαφρά και τις προσθέτουμε σε μια πράσινη σαλάτα
- γίνεται υπέροχος πουρές, που ταιριάζει όχι μόνο με κρέας αλλά και με ορισμένα ψαρικά
- νοστιμίζει ένα απλό πιλάφι, κομμένη σε κομματάκια και σοταρισμένη σε βούτυρο, μαζί με σταφίδα και κουκουνάρι
- συνδυάζεται με κοντά ζυμαρικά ή γίνεται νιόκι μαζί με τυριά, προσούτο ή άλλα λαχανικά
- γίνεται νόστιμο σουφλέ, ή απλό γκρατέν στον φούρνο, σκέτη ή με άλλα λαχανικά
- δίνει νόστιμη γλύκα σε μια αλμυρή τάρτα ή σε γέμιση πίτας
- κάνει μοναδικές βελουτέ σούπες, αρωματισμένη με τζίντζερ, με φασκόμηλο, με ξύσμα πορτοκαλιού
- γίνεται μαρμελάδα, γλυκιά πίτα (π.χ. με σταφίδες), κέικ, τσάτνεϊ και γλυκό του κουταλιού (το γνωστό "κουφέτο” της Μήλου)
Συνταγή- έκπληξη
Mια ολόκληρη γεμιστή κολοκύθα στο τραπέζι, θα κάνει αίσθηση! Μπορούμε να σερβίρουμε μέσα την κολοκυθόσουπά μας, αλλά να τολμήσουμε κι ένα πρωτότυπο ρύζι: διαλέγουμε μια μεγάλη, στρογγυλή κολοκύθα, την οποία αδειάζουμε όσο μπορούμε. Σωτάρουμε κυβάκια από τη σάρκα της σε ελαιόλαδο μαζί με λίγο βούτυρο και τα ρίχνουμε μέσα στην κολοκύθα μαζί με κυβάκια από μάνγκο (όχι υποχρεωτικά), φρέσκο δυόσμο, αλατοπίπερο, μοσχοκάρυδο. Προσθέτουμε ανάλογο ρύζι (ταιριάζει το μπασμάτι), μια κουταλιά βούτυρο και σκεπάζουμε με ζωμό κότας, όσο χρειάζεται για να ψηθεί το ρύζι μας. Ψήνουμε την κολοκύθα στο φούρνο, μέχρι να φουσκώσει το ρύζι.