
Υλικά
υλικά (για ένα πυρέξ περ. 22Χ32 εκ.)
2 πακέτα λαζάνια (θα χρησιμοποιήσετε λιγότερα)
1 κολοκύθα περίπου 1, 5 κ.
150 γρ. φρέσκο, μαλακό κατσικίσιο τυρί*
1 φλ.τσ. τριμμένο πεκορίνο ρομάνο ή παρμεζάνα
4 σκ. σκόρδο
2 κ.σ. τριμμένο θυμάρι
2 κ.σ. φυλλαράκια φασκόμηλου
1/2 φλ.τσ. ψίχουλα από μπαγιάτικο ψωμί
3 φλ.τσ. γάλα πλήρες
3 κ.σ. αλεύρι
5 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
τριμμένο μοσχοκάρυδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
παρασκευή
Ανάβουμε το φούρνο στους 220ο.
Πλένουμε και σκουπίζουμε την κολοκύθα, την ακουμπάμε στον πάγκο και την κόβουμε κάθετα στη μέση (χωρίς να την καθαρίσουμε).
Αδειάζουμε τους σπόρους και τις ίνες, με ένα κουτάλι.
Καθαρίζουμε τα σκόρδα και τα κόβουμε σε 2-3 φετάκια το καθένα κατά μήκος.
Μπήγουμε τα φετάκια στη σάρκα της κολοκύθας.
Πασπαλίζουμε την κολοκύθα με αλατοπίπερο, 1 κ.σ θυμάρι και από 1-2 κ.σ ελαιόλαδο.
Ψήνουμε τα κομμάτια της κολοκύθας με το κομμένο μέρος προς τα επάνω, μέχρι να μαλακώσουν καλά και να ροδίσει η επιφάνεια, περίπου 50'.
Την αφήνουμε να κρυώσει και στη συνέχεια αδειάζουμε τη σάρκα της με ένα κουτάλι μέσα σε μεγάλο μπολ.
Τη λυώνουμε με πηρούνι, μαζί με τα ψημένα σκόρδα και δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο.
Την κρατάμε στην άκρη.
Φτιάχνουμε τη σάλτσα: σε μέτριο κατσαρολάκι ζεσταίνουμε 4 κ.σ βούτυρο μαζί με 1 κ.σ φυλλαράκια φασκόμηλου για 2'.
Βγάζουμε το φασκόμηλο και προσθέτουμε το αλεύρι.
Ανακατεύουμε συνέχεια με το σύρμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίσει να ξανθαίνει το αλεύρι.
Ρίχνουμε τότε το γάλα ζεστό και ανακατεύουμε στη φωτιά μέχρι να πήξει ελαφρά, περίπου 12'.
Αφήνουμε να κρυώσει μισό λεπτό και προσθέτουμε το κατσικίσιο τυρί, το μισό πεκορίνο (ή παρμεζάνα), μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.
Κρατάμε στην άκρη 1 1/2 φλ.τσ.
από τη σάλτσα και προσθέτουμε την υπόλοιπη στο μείγμα της κολοκύθας, ανακατεύοντας να ενωθεί.
Ανακατεύουμε σε μπολάκι τα ψίχουλα με το υπόλοιπο θυμάρι και το υπόλοιπο φασκόμηλο τριμμένο.
Ζεσταίνουμε 1 κ.σ βούτυρο και ρίχνουμε το μείγμα αυτό, αφήνοντας στη φωτιά 1 λεπτό, να απλώσουν τα αρώματα.
Ρυθμίζουμε το φούρνο μας στους 180ο.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε νερό με αλάτι και ρίχνουμε τμηματικά τα λαζάνια (3-4 κάθε φορά) να βράσουν μόνο για 1', συνθέτοντας συγχρόνως το φαγητό: απλώνουμε στον πάτο του σκεύους μας περίπου 1/2 φλ.τσ.
από τη σάλτσα που κρατήσαμε.
Βάζουμε από πάνω μια στρώση λαζάνια (να καβαλάει λίγο το ένα το άλλο για να μην αφήνει κενό).
Καλύπτουμε με 1 φλ.
περίπου μείγμα κολοκύθας.
Συνεχίζουμε με άλλη σειρά λαζάνια, μείγμα κ.ο.κ.
κάνοντας συνολικά 5 στρώσεις λαζάνια με 4 στρώσεις μείγμα ενδιάμεσα.
Τελειώνουμε με 1 φλ.τσ.
σάλτσα και επάνω σκορπίζουμε τα ψίχουλα και το υπόλοιπο πεκορίνο.
Ψήνουμε το φαγητό για 20'-30', μέχρι να ροδίσει .
Αφήνουμε να σταθεί 20' πριν σερβίρουμε.*κατσικίσιο φρέσκο τυρί θα βρούμε κυρίως γαλλικής προέλευσης σε μεγάλα παντοπωλεία ή εξειδικευμένα τυροπωλεία.
Μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με ένα ελληνικό φρέσκο τυρί, όπως το ανθότυρο, με πιο ελαφρύ αποτέλεσμα.