Follow us

Το σιμιγδάλι πέρα από τον χαλβά

Δοκιμάστε τρεις συνταγές με ένα υλικό που θα σας εκπλήξει για την πλούσια υφή που δίνει στα γλυκά.

ΣΙΜΙΓΔΑΛΟΠΙΤΑ

Δοκιμάστε τις τρεις παρακάτω συνταγές με σιμιγδάλι, ένα υλικό που θα σας εκπλήξει για την πλούσια υφή που δίνει στα γλυκά.

Κρέμα Ανάλαφρη με Σιμιγδάλι

Υλικά

  • 1/2 λίτρο γάλα πλήρες
  • 4 κ.σ. σιμιγδάλι
  • λίγο ξύσμα λεμόνι
  • 1 βανίλια
  • 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 4-5 κ.σ. περίπου ζάχαρη

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε το γάλα να βράσει.
  2. Ρίχνουμε το σιμιγδάλι και τη βανίλια με το ξύσμα, ζάχαρη και ανακατεύουμε λίγο, σβήνουμε το μάτι της κουζίνας.
  3. Αφήνουμε λίγο να φουσκώσει το σιμιγδάλι.
  4. Το κατεβάζουμε από το μάτι της κουζίνας και βάζουμε την κατσαρόλα μέσα σε κρύο νερό ή παγάκια να κρυώσει, ρίχνουμε και το μπέικιν, ανακατεύουμε με το μίξερ στο δυνατό και χτυπάμε για 5 λεπτά ώσπου να φουσκώσει και να γίνει μια ωραία αφράτη κρέμα, αν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο γάλα.
  5. Μπορούμε να γεμίσουμε με την κρέμα αυτή και τούρτες.
  6. Μπορούμε να τη συνοδέψουμε και με κομπόστα από διάφορα φρούτα.
  7. Τη σερβίρουμε σε ποτήρια και ανάμεσα μπορούμε να βάλουμε κομπόστα από φρούτα, ή μπισκότα ή σοκολάτα ή ό,τι άλλο θέλουμε εμείς.

Σμιγδαλόπιτα

Υλικά

  • 1/2 φλιτζάνι ταχίνι
  • 3/4 φλιτζανιού νερό + 1 φλιτζάνι νερό
  • 1/4 φλιτζανιού χυμό λεμονιού
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι γαρίφαλο
  • 3 1/2 φλιτζάνια σιμιγδάλι χοντρό
  • 1 φλιτζάνι ασπρισμένα αμύγδαλα

Για το σιρόπι

  • 3 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 2 1/2 φλιτζάνια νερό
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 2 ξύλα κανέλας

Εκτέλεση

  1. Χτυπάμε καλά το ταχίνι και τα 3/4 φλιτζ. νερό και το χυμό λεμονιού ώσπου να ασπρίσει.
  2. Προσθέτουμε διαδοχικά τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού, το 1 φλιτζ. νερό, την κανέλα, το γαρίφαλο και το σιμιγδάλι χτυπώντας το μείγμα καλά.
  3. Αδειάζουμε σε ταψί 40x35 εκ. το μείγμα και σκεπάζουμε με τα αμύγδαλα όλη την επιφάνεια.
  4. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου.
  5. Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά για 10 λεπτά.
  6. Μόλις βγάλουμε τη σιμιγδαλόπιτα από το φούρνο, την περιχύνουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι.

Μπουγάτσα με Κρέμα από Καβουρδισμένο Σιμιγδάλι

Υλικά

  • 1/2 κιλό φύλλο κρούστας
  • 4 κούπες γάλα
  • 1/4 κούπας βούτυρο
  • 2/3 κούπας σιμιγδάλι ψιλό
  • 2/3 κούπας ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 2 κρόκοι
  • βανίλια
  • 2/3 κούπας βούτυρο λιωμένο
  • άχνη και κανέλα

Εκτέλεση

  1. Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι για ένα λεπτό.
  2. Ρίχνουμε το γάλα, που έχουμε ζεστάνει καλά, ανακατεύουμε και ρίχνουμε και τη ζάχαρη.
  3. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να πήξει η κρέμα και κατόπιν κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  4. Όταν η κρέμα κρυώσει ,ρίχνουμε τα αυγά χτυπημένα και τη βανίλια και την καλύπτουμε με μεμβράνη για να μην κάνει κρούστα.
  5. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και βάζουμε τα μισά φύλλα αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με βούτυρο.
  6. Ρίχνουμε την κρέμα και κάνουμε το ίδιο και για τα υπόλοιπα φύλλα.
  7. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου μισή ώρα. Όταν τη σερβίρουμε την πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα.

* 3 συνταγές για υπέροχα τσιζκέικ