
Δοκιμάστε τις τρεις παρακάτω συνταγές με σιμιγδάλι, ένα υλικό που θα σας εκπλήξει για την πλούσια υφή που δίνει στα γλυκά.
Κρέμα Ανάλαφρη με Σιμιγδάλι
Υλικά
- 1/2 λίτρο γάλα πλήρες
- 4 κ.σ. σιμιγδάλι
- λίγο ξύσμα λεμόνι
- 1 βανίλια
- 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 4-5 κ.σ. περίπου ζάχαρη
Εκτέλεση
- Βάζουμε το γάλα να βράσει.
- Ρίχνουμε το σιμιγδάλι και τη βανίλια με το ξύσμα, ζάχαρη και ανακατεύουμε λίγο, σβήνουμε το μάτι της κουζίνας.
- Αφήνουμε λίγο να φουσκώσει το σιμιγδάλι.
- Το κατεβάζουμε από το μάτι της κουζίνας και βάζουμε την κατσαρόλα μέσα σε κρύο νερό ή παγάκια να κρυώσει, ρίχνουμε και το μπέικιν, ανακατεύουμε με το μίξερ στο δυνατό και χτυπάμε για 5 λεπτά ώσπου να φουσκώσει και να γίνει μια ωραία αφράτη κρέμα, αν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο γάλα.
- Μπορούμε να γεμίσουμε με την κρέμα αυτή και τούρτες.
- Μπορούμε να τη συνοδέψουμε και με κομπόστα από διάφορα φρούτα.
- Τη σερβίρουμε σε ποτήρια και ανάμεσα μπορούμε να βάλουμε κομπόστα από φρούτα, ή μπισκότα ή σοκολάτα ή ό,τι άλλο θέλουμε εμείς.
Σμιγδαλόπιτα
Υλικά
- 1/2 φλιτζάνι ταχίνι
- 3/4 φλιτζανιού νερό + 1 φλιτζάνι νερό
- 1/4 φλιτζανιού χυμό λεμονιού
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
- 1 κουταλάκι κανέλα
- 1/2 κουταλάκι γαρίφαλο
- 3 1/2 φλιτζάνια σιμιγδάλι χοντρό
- 1 φλιτζάνι ασπρισμένα αμύγδαλα
Για το σιρόπι
- 3 φλιτζάνια ζάχαρη
- 2 1/2 φλιτζάνια νερό
- 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 2 ξύλα κανέλας
Εκτέλεση
- Χτυπάμε καλά το ταχίνι και τα 3/4 φλιτζ. νερό και το χυμό λεμονιού ώσπου να ασπρίσει.
- Προσθέτουμε διαδοχικά τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού, το 1 φλιτζ. νερό, την κανέλα, το γαρίφαλο και το σιμιγδάλι χτυπώντας το μείγμα καλά.
- Αδειάζουμε σε ταψί 40x35 εκ. το μείγμα και σκεπάζουμε με τα αμύγδαλα όλη την επιφάνεια.
- Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου.
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά για 10 λεπτά.
- Μόλις βγάλουμε τη σιμιγδαλόπιτα από το φούρνο, την περιχύνουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι.
Μπουγάτσα με Κρέμα από Καβουρδισμένο Σιμιγδάλι
Υλικά
- 1/2 κιλό φύλλο κρούστας
- 4 κούπες γάλα
- 1/4 κούπας βούτυρο
- 2/3 κούπας σιμιγδάλι ψιλό
- 2/3 κούπας ζάχαρη
- 2 αυγά
- 2 κρόκοι
- βανίλια
- 2/3 κούπας βούτυρο λιωμένο
- άχνη και κανέλα
Εκτέλεση
- Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι για ένα λεπτό.
- Ρίχνουμε το γάλα, που έχουμε ζεστάνει καλά, ανακατεύουμε και ρίχνουμε και τη ζάχαρη.
- Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να πήξει η κρέμα και κατόπιν κατεβάζουμε από τη φωτιά.
- Όταν η κρέμα κρυώσει ,ρίχνουμε τα αυγά χτυπημένα και τη βανίλια και την καλύπτουμε με μεμβράνη για να μην κάνει κρούστα.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί και βάζουμε τα μισά φύλλα αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με βούτυρο.
- Ρίχνουμε την κρέμα και κάνουμε το ίδιο και για τα υπόλοιπα φύλλα.
- Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου μισή ώρα. Όταν τη σερβίρουμε την πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα.