
Δοκιμάστε τις τρεις παρακάτω συνταγές για τσιζκέικ.
Τσιζ κέικ φούρνου με κεράσια
Υλικά
Για τη βάση
- 100 γρ. βούτυρο
- 250 γρ. μπισκότα digestive
- 2 κ.σ. έτοιμη σάλτσα καραμέλας
Για τη γέμιση
- 750 γρ. κεράσια χωρίς κουκούτσι
- 450 γρ. άχνη ζάχαρη
- 1 κ. τυρί κρέμα
- 2 κ.σ. αλεύρι
- 4 αβγά
- 2 δόσεις βανιλίνη
- ξύσμα 2 πορτοκαλιών
- 400 ml κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C.
- Βουτυρώνουμε μια φόρμα με σούστα διαμέτρου 25 -30 εκ. και τη στρώνουμε με λαδόκολλα.
- Θρυματίζουμε τα μπισκότα στη μουλινέτα, λιώνουμε το βούτυρο μαζί με την καραμέλα και τα ανακατεύουμε με τα μπισκότα.
- Στρώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα στη βάση της φόρμας πιέζοντας με το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Ψήνουμε για 10 λεπτά, ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
- Στη συνέχεια, δουλεύουμε στο μπλέντερ 400 γρ. από τα κεράσια με 170 γρ. ζάχαρη και τα μεταφέρουμε σε κατσαρολάκι.
- Σιγοβράζουμε για 5-6 λεπτά μέχρι να γίνουν σαν πουρές.
- Αφήνουμε να κρυώσει.
- Δουλεύουμε στο μπλέντερ το τυρί, το αλεύρι, τα αβγά, την υπόλοιπη ζάχαρη, τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη μισή κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνουν ένα λείο μείγμα.
- Απλώνουμε το μισό μείγμα του τυριού μέσα στη φόρμα επάνω στη βάση που έχουμε ετοιμάσει.
- Απλώνουμε από πάνω τον μισό πουρέ κερασιού και από πάνω το υπόλοιπο μείγμα του τυριού.
- Χρησιμοποιώντας ένα καλαμάκι για σουβλάκι, ανακατεύουμε απαλά σχηματίζοντας κύκλους, έτσι ώστε να σχηματισθεί μια σπείρα από τον πουρέ των κερασιών στο τυρί -προσέχουμε να μην γδάρουμε τη βάση.
- Ψήνουμε για 45 λεπτά στους 150ο C, κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε μέσα στον φούρνο για 30 λεπτά.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
- Απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος, χτυπημένη σε σαντιγί, στην επιφάνεια.
- Μοιράζουμε τον υπόλοιπο πουρέ κερασιού επάνω κουταλιές -κουταλιές και γαρνίρουμε ανάμεσα με τα υπόλοιπα κεράσια.
Τσιζ κέικ λεμόνι
Υλικά
Για τη βάση
- 240 γρ. απλά μπισκότα με γεύση λεμόνι ή digestive
- 120 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
Για τη γέμιση
- 500 γρ. τυρί κρέμα
- 840 ml συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα
- 1 φλ. χυμός λεμονιού
Για γαρνιτούρα
- 1 μεγάλο λεμόνι πολύ καλά πλυμένο και κομμένο σε λεπτές φέτες
- ½ φλ. ζάχαρη
- 1 κ.σ. νερό
Εκτέλεση
- Tρίβουμε τα μπισκότα σαν λεπτά ψιχουλάκια (όχι σκόνη) στη μουλινέτα.
- Τα ανακατεύουμε μαζί με το βούτυρο σε μπολ τρίβοντας τα υλικά με τα δάχτυλά μας μέχρι να ενωθούν. Στρώνουμε το μείγμα στη βάση και λίγο στο τοίχωμα μιας φόρμας με σούστα διαμέτρου 23 εκ. πιέζοντας με την παλάμη μας ή με το πίσω μέρος ενός ποτηριού ή ενός μπουκαλιού.
- Βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο.
- Xτυπάμε στο μίξερ το τυρί κρέμα με το μισό γάλα, μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.
- Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα και τον χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε να δουλεύουμε με το μίξερ μέχρι να ομοιογενοποιηθούν τα υλικά.
- Στρώνουμε το μείγμα πάνω στην κρούστα.
- Αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο τουλάχιστον 8 ώρες και καλύτερα όλη τη νύχτα για να σταθεροποιηθεί.
- Bάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι τη ζάχαρη και το νερό και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνουν πυκνό σιρόπι.
- Ρίχνουμε μέσα τις φέτες του λεμονιού κομμένες στα δύο, σβήνουμε την εστία και τις γυρίζουμε γρήγορα 2-3 φορές από κάθε πλευρά με πιρούνι.
- Τις βγάζουμε στραγγιστά σε σχάρα.
- Στολίζουμε με τις φέτες λεμονιού το τσιζ κέικ όταν έχει σταθεροποιηθεί η επιφάνεια, αφού ήδη βρίσκεται 3 ώρες στο ψυγείο.
Τσίζκεικ με φράουλες
Υλικά
- 250 γρ. φράουλες (ισομεγέθεις όσο γίνεται)
- 60 γρ. φρέσκο βούτυρο λυωμένο
- 250 γρ. μπισκότα σαμπλέ ή digestives για τη βάση (π.χ. τα Mc Vitie's)
- 600 γρ. φρέσκο τυρί τύπου Φιλαδέλφια
- 75 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 λεμόνι ακέρωτο
- 100 ml νερό
- 1 φύλλο ζελατίνας (των 2 γρ.)
Εκτέλεση
- Σπάζουμε τα μπισκότα σε ψίχουλα και τα ανακατεύουμε με το βούτυρο μέχρι να γίνει μια μάζα.
- Τη στρώνουμε σε φόρμα με έλασμα, πατώντας να συμπιεστεί όσο γίνεται.
- Παίρνουμε το ξύσμα από το λεμόνι και το στύβουμε.
- Πλένουμε, καθαρίζουμε τις φράουλες και κόβουμε τις μισές στα 4 και τις υπόλοιπες σε κυβάκια. Μουλιάζουμε σε κρύο νερό το φύλλο ζελατίνας μέχρι να μαλακώσει.
- Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το νερό με το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και τη ζάχαρη για 2' (από το βρασμό).
- Εκτός φωτιάς, προσθέτουμε τη ζελατίνα και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί καλά.
- Ρίχνουμε το σιρόπι στο τυρί και ανακατεύουμε να γίνει ένα μείγμα.
- Προσθέτουμε τα κυβάκια φράουλας και ανακατεύουμε.
- Βάζουμε το μείγμα στη φόρμα, στρώνουμε την επιφάνεια, γαρνίρουμε με τις κομμένες φράουλες, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο 3 ώρες.
- Για να ξεφορμάρουμε, περνάμε τη λάμα ενός μαχαιριού που έχουμε ελαφρώς ζεστάνει, γύρω στη φόρμα και ανοίγουμε το έλασμα.Το ίδιο γλυκό γίνεται και ατομικό, με τη βοήθεια στρογγυλών τσερκιών: στρώνουμε στη βάση μείγμα μπισκότων και γύρω στα τοιχώματα του τσερκιού τις κομμένες φράουλες.
- Συνεχίζουμε με την κρέμα όπως παραπάνω.