X

Μπριζόλες μαρινάτες

Η εστιατορική τάση είναι σαφής: η κρεατοφαγία είναι της μόδας. Η νέα φυλή των Μeaters βάζει το κρέας στη σωστή gastro-πολιτική του θέση, καταφε-ρόμενη εναντίον κλασικών λαθών της ταβερνομαθούς κρεατολαγνείας. Πώς θα εντοπίσετε ένα αξιόλογο κομμάτι κρέατος; Πώς θα απολαύσετε το πλέον απαιτητικό εν τη απλότητί του έδεσμα; Με τι θα το συνοδεύσετε; Ανακαλύψτε την gourmet διάσταση μιας αρχέγονης τροφής.

Υλικά

Υλικά

Για 1 κιλό μπριζόλες γάλακτος

1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

7 σκ. σκόρδο

½ φλιτζ. ελαιόλαδο

½ φλιτζ. καλό ξίδι κρασιού

½ φλιτζ. αραιή σάλτσα σόγιας

2 κ.σ. ψιλοκομμένο δενδρολίβανο

2 κ.σ. μουστάρδα Ντιζόν

2 κ.γλ. αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Παρασκευή

Περάστε τα υλικά της μαρινάδας από ένα μπλέντερ.

Βάλτε τις μπριζόλες σε πλαστικές σακούλες που κλείνουν καλά και προσθέστε την ανάλογη ποσότητα μαρινάδας.

Αφήστε τις σακούλες στο ψυγείο για τρεις ώρες τουλάχιστον, ανακινώντας τες πότε πότε.


Αν πρέπει οπωσδήποτε να συμβιβαστείτε με μια μπριζόλα γάλακτος, τότε καλό είναι να τη μαρινάρετε προτού την ψήσετε.

Και αυτό, διότι στην καλύτερη των περιπτώσεων, η γεύση μιας τέτοιας μπριζόλας είναι επιφανειακή και ελαφρώς χορτώδης.

Με τη μαρινάδα καταφέρνετε να προσθέσετε βάθος στη γεύση της μπριζόλας.



Κατά κάποιον τρόπο, η γάλακτος αποτελεί μια καλή βάση για να παίξετε με γεύσεις και αρώματα.

Μπορεί δηλαδή να δημιουργήσετε μια μεξικάνικη μπριζόλα, αν προσθέσετε καυτερή πιπεριά και λάιμ σε βάση λαδιού, ή μια γιαπωνέζικη, αν προσθέστε μίριν, σόγια σος και ουασάμπι.

Το παιχνίδι αυτό βέβαια δεν μπορείτε να το παίξετε με μια σιτεμένη βοδινή μπριζόλα, διότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε βλασφημία και βάναυση παραβίαση του κώδικα των Meaters.

Η μόνη εξαίρεση είναι η εμβάπτιση του βοδινού μόνο σε πηχτή σάλτσα σόγιας (βλέπε για παράδειγμα τεριγιάκι), η οποία έχει ως κοινό χαρακτηριστικό με το βοδινό την έντονη γεύση umami, δηλαδή την πέμπτη, «κρεάτινη» γεύση.

Σας παραθέτω πάντως την ιδανική μαρινάδα για μπριζόλα γάλακτος.

Επίσης...

Μοσχάρι µε Φασολάκια

Η συνταγή για μοσχάρι με φασολάκια.

Μοσχάρι µε Αρακά

Η συνταγή για μοσχάρι με αρακά.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Κεφτεδάκια Σύβραση

Πώς θα φτιάξεις κεφτεδάκια σύβραση.

Μοσχαράκι στην Κατσαρόλα με Μπίρα, Πορτοκάλι και Πατάτες

Σε έναν υπέροχο συνδυασμό από εσπεριδοειδή και καραμελωμένα μπαχαρικά αρώματα που δένουν με την μπίρα.

Τραγανά Κιμαδοπουγκάκια με Πράσο

Με μια πεντανόστιμη γέμιση που καλύπτεται από τραγανιστό φύλλο.

Γιουβαρλάκια Φρικασέ με Σάλτσα Μαϊντανού

Από τα πιο αγαπημένα φαγητά της Ελληνίδας μαμάς, μπορούν να μαγειρευτούν διαφορετικά, με πολλούς τρόπους, για να μην τα βαρεθούμε ποτέ.

Μοσχαράκι με Μήλα και Πατάτες

Είναι φοβερό το πόσο ταιριάζει το κρέας με τα πράσινα τραγανά μήλα.

Κρασάτο Μοσχαράκι με Μανιτάρια

Η συνταγή για κρασάτο μοσχαράκι με μανιτάρια.

Μοσχαράκι με Μπίρα, Μελιτζάνες και Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις μοσχαράκι με μπίρα, μελιτζάνες και ρύζι.

Μοσχαράκι Στιφάδο με Κυδώνια στη Γάστρα

Όσο κι αν οι μέρες προτιμούν τη γαλοπούλα και το πουλερικό, ένα μοσχαράκι δεν λείπει ποτέ από το γιορτινό τραπέζι.

Γκούλας, η Σούπα της Γιορτής

Η ίσως πιο ονειρεμένη από τις παραδοσιακές σούπες, με τη γεύση που αγαπούν οι γιορτές: ξινή, γλυκιά και πικάντικη.

Μοσχαράκι με Πετιμέζι

Γλυκόξινο, καταπληκτικό, με μια μελωμένη υπέροχη σάλτσα, που ταιριάζει με πουρέ πατάτας ή καρότου και με λευκό ρυζάκι.

Το Μοσχαράκι της Φακής και των Ζυμαρικών

Εμπνευσμένο από το αιγυπτιακό "κόσαρι", ένα θαυμάσιο πιάτο με φακές και ζυμαρικά.