Υλικά
Υλικά
Για 1 κιλό μπριζόλες γάλακτος
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
7 σκ. σκόρδο
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
½ φλιτζ. καλό ξίδι κρασιού
½ φλιτζ. αραιή σάλτσα σόγιας
2 κ.σ. ψιλοκομμένο δενδρολίβανο
2 κ.σ. μουστάρδα Ντιζόν
2 κ.γλ. αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Παρασκευή
Περάστε τα υλικά της μαρινάδας από ένα μπλέντερ.
Βάλτε τις μπριζόλες σε πλαστικές σακούλες που κλείνουν καλά και προσθέστε την ανάλογη ποσότητα μαρινάδας.
Αφήστε τις σακούλες στο ψυγείο για τρεις ώρες τουλάχιστον, ανακινώντας τες πότε πότε.
Αν πρέπει οπωσδήποτε να συμβιβαστείτε με μια μπριζόλα γάλακτος, τότε καλό είναι να τη μαρινάρετε προτού την ψήσετε.
Και αυτό, διότι στην καλύτερη των περιπτώσεων, η γεύση μιας τέτοιας μπριζόλας είναι επιφανειακή και ελαφρώς χορτώδης.
Με τη μαρινάδα καταφέρνετε να προσθέσετε βάθος στη γεύση της μπριζόλας.
Κατά κάποιον τρόπο, η γάλακτος αποτελεί μια καλή βάση για να παίξετε με γεύσεις και αρώματα.
Μπορεί δηλαδή να δημιουργήσετε μια μεξικάνικη μπριζόλα, αν προσθέσετε καυτερή πιπεριά και λάιμ σε βάση λαδιού, ή μια γιαπωνέζικη, αν προσθέστε μίριν, σόγια σος και ουασάμπι.
Το παιχνίδι αυτό βέβαια δεν μπορείτε να το παίξετε με μια σιτεμένη βοδινή μπριζόλα, διότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε βλασφημία και βάναυση παραβίαση του κώδικα των Meaters.
Η μόνη εξαίρεση είναι η εμβάπτιση του βοδινού μόνο σε πηχτή σάλτσα σόγιας (βλέπε για παράδειγμα τεριγιάκι), η οποία έχει ως κοινό χαρακτηριστικό με το βοδινό την έντονη γεύση umami, δηλαδή την πέμπτη, «κρεάτινη» γεύση.
Σας παραθέτω πάντως την ιδανική μαρινάδα για μπριζόλα γάλακτος.