Υλικά
υλικά
1,5 κιλό βοδινό ή μοσχάρι από σπάλα ή άλλο κομμάτι για κατσαρόλα, σε κύβους
1/2 φιάλη κόκκινο κρασί καλής ποιότητας*
3/4 φλ.τσ. κονιάκ ή μπράντυ
5 κρεμμύδια μέτρια
6 καρότα μέτρια, σε μέτριες φέτες 1/2 εκ.
300 γρ. λευκά μικρά μανιτάρια
1 κ.γ. θυμάρι ξερό
3 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
παρασκευή
Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα μισά μανιτάρια και τα μισά κρεμμύδια.
Αφήνουμε τα υπόλοιπα μανιτάρια ολόκληρα, αφαιρώντας τους μίσχους.
Κόβουμε τα υπόλοιπα κρεμμύδια σε φέτες.
Σε βαθύ τηγάνι σωτάρουμε τα καρότα, στο μισό ελαιόλαδο.
Τα κρατάμε σε μπολ και σωτάρουμε τα κρεμμύδια, σε χαμηλή φωτιά για 3'-4'.
Τα βάζουμε χωριστά.
Στη συνέχεια, σωτάρουμε ελαφρά το κρέας, ανακατεύοντας για 2'-3' και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά (μανιτάρια, σκόρδο, κρεμμύδια).
Σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε 1' να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Σε φαρδειά κατσαρόλα ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Στρώνουμε τον πάτο με τα μισά καρότα και βάζουμε απο πάνω μία στρώση κρέατος με τη σάλτσα των ψιλοκομμένων λαχανικών.
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
Στρώνουμε τα υπόλοιπα λαχανικά και σκεπάζουμε με το υπόλοιπο κρέας και τη σάλτσα του.
Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και το κρασί.
Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει, σκεπασμένο, σε πολύ χαμηλή φωτιά γύρω στις 3 ώρες ή μέχρι να μαλακώσει εντελώς και να μείνει με τη σάλτσα του ( το μοσχάρι θα χρειαστεί λιγότερη ώρα).
* το γνήσιο βοδινό μπουργκινιόν(= της Βουργουνδίας ) γίνεται, βέβαια, με κρασί Βουργουνδίας.
Το αντικαθιστούμε μ'ένα ξινόμαυρο με μέτριες τανίνες ή, εν τέλει, μ'ενα άλλο καλό κόκκινο κρασί.