Υλικά
υλικά
1.250 γρ. καλαμαράκια μετρίου μεγέθους, ομοιόμορφα
2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα (όχι τριμμένα)
3/4 φλ.τσ. ρύζι τύπου Καρολίνα
1/2 φλ.τσ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
3 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 1/2 κ.σ. κουκουνάρι
3 ντομάτες ψιλοκομμένες
1 κ.γ. ρίγανη
1/2 φλ.τσ. κρασί λευκό
11/2 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
1 λεμόνι, το χυμό
αλάτι, πιπέρι
παρασκευή
Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια, τα πλένουμε και αφαιρούμε τα πλοκάμια, διατηρώντας το σώμα ανέπαφο.
Κόβουμε τα πλοκάμια σε ψιλά κομματάκια.
Σε μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 4 κ.σ ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 4'-5'.
Προσθέτουμε τα πλοκάμια και αφήνουμε να ψηθούν 5'-6', μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.
Προσθέτουμε το ρύζι, που έχουμε ξεπλύνει προηγουμένως, το σκόρδο και το κουκουνάρι και τα γυρίζουμε όλα μαζί 2'-3'.
Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να το πιουν, ανακατεύοντας.
Προσθέτουμε τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και τα βγάζουμε από τη φωτιά.
Ανάβουμε το φούρνο στους 180ο.
Βάζουμε τις ντομάτες σε μικρό κατσαρολάκι να σιγοψηθούν με 3 κ.σ λάδι, αλάτι, πιπέρι και τη ρίγανη, μέχρι να πήξουν σαν ελαφριά σάλτσα. Στο μεταξύ, γεμίζουμε τα καλαμαράκια κατά τα 2/3 με τη γέμιση και κλείνουμε το άνοιγμα περνώντας μια οδοντογλυφίδα.
Ζεσταίνουμε στο τηγάνι 4 κ.σ ελαιόλαδο και όταν κάψει ρίχνουμε ένα -ένα τα καλαμαράκια και τα ροδίζουμε ελαφρά απ' όλες τις πλευρές, για 2'-3'.
Απλώνουμε τη μισή ντομάτα σε πυρίμαχο σκεύος και ακουμπάμε επάνω τα καλαμαράκια.
Ραντίζουμε με το λεμόνι, την υπόλοιπη ντομάτα και μερικές κ.σ ελαιόλαδο και ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν.
Αν έχουν αφήσει αρκετά υγρά, τα βγάζουμε ένα ένα και τα περιχύνουμε με λίγη από τη σάλτσα τους.