Υλικά
υλικά
3/4 κ. κιμάς μοσχαρίσιος και αρνίσιος
1/2 φλ.τσ. ρύζι για γεμιστά
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 αβγά
2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομένος
10-12 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μέτρια μαραθόριζα (ή 2 μικρές)
3-4 φρέσκα μικρά καροτάκια, καθαρισμένα
1/2 φλ.τσ. άνηθο ψιλοκομμένο
2 λεμόνια, το χυμό
4 κ.σ. ελαιόλαδο και 2 κ.σ. βούτυρο
αλάτι, πιπέρι
παρασκευή
Ανακατεύουμε τον κιμά με το ρύζι, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τον μαϊντανό, το ένα ασπράδι, αλάτι και πιπέρι.
Ζυμώνουμε το μείγμα αρκετή ώρα και πλάθουμε γιουβαρλάκια σε μέγεθος καρυδιού.
Κόβουμε τα κρεμμυδάκια σε φετάκια, μαζί με λίγο από το πράσινο τμήμα τους.
Καθαρίζουμε εξωτερικά τη μαραθόριζα, την κόβουμε σε λεπτές φέτες και κατόπιν σε κυβάκια.
Σε φαρδειά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σωτάρουμε τη μαραθόριζα και τα κρεμμυδάκια για 3'-4', μέχρι να μαλακώσουν.
Τοποθετούμε στη σειρά τα γιουβαρλάκια, κοντά-κοντά και βάζουμε ανάμεσα τα καροτάκια, κομμένα στη μέση (ή ανάλογα με το μέγεθός τους).
Βάζουμε νερό που να τα καλύψει μόλις, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να ψηθούν περίπου 45', μέχρι να μείνουν με λίγη σάλτσα, προσθέτοντας τον άνηθο 10' πριν τελειώσει το ψήσιμο.
Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τ' ασπράδια και προσθέτουμε τον κρόκο.
Ρίχνουμε το χυμό των λεμονιών σουρωμένο και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Προσθέτουμε λίγο-λίγο ένα περίπου φλ.τσ.
από το ζουμί της κατσαρόλας, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Ρίχνουμε το αβγολέμονο στην κατσαρόλα και την κουνάμε, να αναμειχθεί με τη σάλτσα.
Βάζουμε σε χαμηλή φωτιά για 3', ανακινώντας συχνά την κατσαρόλα.
Ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.