Υλικά
Υλικά
1/2 μικρό κρεμμύδι
4 κ. σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
450 γρ. ρύζι αρμπόριο
125 ml λευκό ξηρό κρασί
750 ml ζωμό βοδινού ή κότας
ξύσμα και χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ. σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
Παρασκευή
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι, για 3-4 λεπτά, σε μέτρια θερμοκρασία.
Το βγάζουμε, δυναμώνουμε τη θερμοκρασία και ρίχνουμε το ρύζι και το «τοστάρουμε» για 2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς το συνεχώς.
Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε το κρεμμύδι και μόλις εξατμιστεί το κρασί αρχίζουμε να προσθέτουμε σε τρεις δόσεις το ζεστό ζωμό, ανακατεύοντας και περιμένοντας να απορροφηθεί η πρώτη για να προσθέσουμε την επόμενη.
Δέκα λεπτά αργότερα προσθέτουμε το ξύσμα του λεμονιού, ανακατεύοντας πάντα μέχρι να απορροφηθεί και η τελευταία ποσότητα του ζωμού, μαλακώσει εξωτερικά το ρύζι, πράγμα που θα συμβεί στα 15-18 λεπτά.
Αλατοπιπερώνουμε προσθέτουμε το μαϊντανό και το χυμό και σερβίρουμε. Σημ.
Αν θέλουμε «δένουμε» λίγο το ριζότο με μια κουταλιά βούτυρο και 2-3 κουταλιές παρμεζάνα.