Υλικά
Υλικά
500 γρ. μανιτάρια (ανάμεικτα λευκά και πορτομπέλο)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 κλωνάρια σέλερι καθαρισμένα από τις ίνες και ψιλοκομμένα
2 πράσα ψιλοκομμένα (το άσπρο μέρος)
¼ φλ. ε.π. ελαιόλαδο
2 κ.σ. βούτυρο
4 κ.σ. αλεύρι
200 ml δυνατό ζωμό λαχανικών
250 ml κρέμα γάλακτος
1 κ.σ. ξερό θυμάρι
½ φλ. φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το ρύζι
220 γρ. καστανό ρύζι
1 δαφνόφυλλα
1 κ.γ. κουρκουμά
Αλάτι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε το ρύζι: βράζουμε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας σε καλά αλατισμένο νερό (αναλογία 3 προς 1) προσθέτοντας το δαφνόφυλλο και τον κουρκουμά.
Αν χρειαστεί στραγγίζουμε το ρύζι και αφήνουμε στην άκρη.
Ετοιμάζουμε το Στρογγανώφ: καθαρίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε το σέλερι και τα πράσα και σοτάρουμε άλλα 3-5 λεπτά.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια και μαγειρεύουμε 7-8 λεπτά.
Ρίχνουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει πασπαλίζουμε με το αλεύρι, ανακατεύουμε ζωηρά να ενωθούν τα υλικά και ρίχνουμε τον ζωμό των λαχανικών καυτό.
Ανακατεύουμε καλά, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το θυμάρι και ξαναβάζουμε στη φωτιά.
Μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το λεμόνι και ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε το ρύζι σε φόρμα και ξεφορμάρουμε σε πιατέλα.
Ρίχνουμε τα μανιτάρια Στρογγανώφ στο κέντρο της φόρμας και σερβίρουμε αμέσως πασπαλίζοντας με τον μαϊντανό.
Προσφέρουμε μαζί τριμμένη παρμεζάνα.
Α.Τ.