Υλικά
Υλικά
300 γρ. ξερά μπαρμπουνοφάσουλα
500 γρ. καλαμαράκια καθαρισμένα
1 κρεμμύδι
1 πράσινη πιπεριά σε λωρίδες
1 πιπεριά Φλωρίνης σε λωρίδες
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλ. ψιλοκομμένη ντομάτα
1 φλ. χυμός ντομάτας
1 γερή πρέζα ζάχαρη
1/3 φλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1/3 φλ. άνηθος ψιλοκομμένος
½ φλ. ελαιόλαδο
Αλάτι, φρεσκοκομμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Μουσκεύουμε αποβραδίς τα φασόλια.
Τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, αλατίζουμε λίγο πριν το τέλος και τα στραγγίζουμε.
Κόβουμε τα καλαμάρια σε λωρίδες.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρουμε τα καλαμαράκια, μαζί με το κρεμμύδι, τις πιπεριές και την ψιλοκομμένη ντομάτα σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, τη ζάχαρη και λίγο αλάτι και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τελείως τα καλαμάρια και να μελώσει η σάλτσα.
Ρίχνουμε τα μπαρμπουνοφάσουλα, δοκιμάζουμε το αλάτι, ρίχνουμε πιπέρι και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον μαϊντανό, τον άνηθο και το ξύσμα πορτοκαλιού, ανακατεύουμε, αφήνουμε το φαγητό να μείνει 15 λεπτά και σερβίρουμε.
A.T.