Υλικά
1 σακουλάκι φασόλια γίγαντες
2 πιπεριές κέρατο κοµµένες σε ροδέλες (κόκκινη και πράσινη)
1 µελιτζάνα κοµµένη σε κύβους(προαιρετικά)
4 µεγάλες ντοµάτες κοµµένες σε κύβους
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 κουτ. σούπας κέτσαπ
2 κύβους λαχανικών(προαιρετικά)
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντοµάτας
1 µατσάκι µαϊντανό ψιλοκοµµένο
2 µεγάλα κρεµµύδια
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκοµµένο
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
λίγη φρυγανιά τριµµένη
Εκτέλεση
Πλένουµε τα φασόλια και τα βάζουµε να µουλιάσουν από το προηγούµενο βράδυ.
Το πρωί βράζουµε τα φασόλια σε νερό αρκετά καλά, µέχρι να µαλακώσουν και να µπορούµε να τα τρυπήσουµε µε ένα πιρούνι.
Τα στραγγίζουµε και τα τσιγαρίζουµε σε ελαιόλαδο µαζί µε το κρεµµύδι, το σκόρδο, τις πιπεριές και τις µελιτζάνες.
Σβήνουµε µε το κρασί και προσθέτουµε τη ντοµάτα, τη ζάχαρη, τον πελτέ, το κέτσαπ και το µαϊντανό.
Αφήνουµε να πάρει µια βράση, ανακατεύουµε και τα αδειάζουµε σε γάστρα.
Λιώνουµε τους κύβους λαχανικών σε µία κούπα ζεστό νερό και περιχύνουµε το φαγητό.
Δεν χρειάζεται να προσθέσουµε κι άλλο αλάτι αφού ρίχνουµε στα φασόλια επιπλέον τους κύβους λαχανικών.
Ψήνουµε στους 200 βαθµούς για περίπου 30-40 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο µας).
Όταν είναι έτοιµο, καλύπτουµε τα φασόλια µε την τριµµένη φρυγανιά, τον µαϊντανό και πασπαλίζουµε µε φρεσκοτριµµένο πιπέρι και λίγη ρίγανη.
Σβήνουµε το φούρνο και αφήνουµε µέσα το φαγητό για 10 λεπτά ακόµα.