Υλικά
Υλικά
Για 8 -10 άτομα
Ο κορμός από 1 αρνάκι ή 1 κατσίκι γύρω στα 6 κ. (χωρίς το κεφάλι, τα χεράκια και τα μπούτια)
Για τη γέμιση
1 κ. αρνίσια συκωταριά χωρίς τα εντεράκια και τη σπλήνα
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
250 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα ολόκληρα
½ -¾ φλ. ανάμικτες σταφίδες μαύρες και ξανθές
1 φ. φρέσκο βούτυρο
1 φλ. τσίπουρο
1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κ.σ. γαρύφαλλο και κανέλα τριμμένα
Χυμός 1 λεμονιού
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά το κρέας.
Το τρίβουμε παντού με λεμονόκουπα και το αλατοπιπερώνουμε καλά μέσα-έξω.
Ζεματίζουμε τη συκωταριά σε βραστό νερό και την κόβουμε σε μικρά κομματάκια.
Μουλιάζουμε για λίγο τις σταφίδες στο τσίπουρο, τις σουρώνουμε και κρατάμε το τσίπουρο.
Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα σε στεγνό αντικολλητικό τηγάνι και τα αφήνουμε στην άκρη.
Λιώνουμε το βούτυρο και ροδίζουμε τα κρεμμύδια ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για 7 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε το ρύζι, τη συκωταριά και τα μπαχαρικά, αλατοπιπερώνουμε, μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς για 10 λεπτά και σβήνουμε με το τσίπουρο που έχουμε κρατήσει όταν μουλιάσαμε τις σταφίδες.
Ρίχνουμε 2 φλ.
καυτό νερό και σιγοβράζουμε μέχρι σχεδόν να απορροφηθεί το υγρό.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό.
Μόλις κρυώσει λίγο η γέμιση, γεμίζουμε το αρνί ή το κατσίκι και ράβουμε τα ανοίγματα (κοιλιά και λαιμό).Τοποθετούμε σε ταψί και ρίχνουμε τριγύρω λίγο καυτό νερό (1 εκ.) και τον χυμό του λεμονιού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 220°C για 2-2 1/2 ώρες, μέχρι να πάρει ομοιόμορφο ροδοκόκκινο χρώμα, να ξεκολλάει η πέτσα και να φαίνονται τα πλευρά.
Για να σερβίρουμε αδειάζουμε τη γέμιση σε πιατέλα και βάζουμε στην άκρη της το κρέας.
Α.Τ