Υλικά
40 φύλλα από σέσκουλα
250 γρ. καλαμαράκια πάρα πολύ ψιλοκομμένα
250 γρ. κατεψυγμένες γαριδούλες πολύ ψιλοκομμένες
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
300 γρ. ρύζι καρολίνα
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
6 φρέσκα κρεμμυδάκια πολύ ψιλοκομμένα, μαζί με το πράσινο μέρος
1 κ.γλ. κόλιαντρο σκόνη
1 κ.γλ. μπαχάρι τριμμένο
1 φλιτζ. κονκασέ περασμένο από το μούλτι
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει ζεματάμε τα σέσκουλα για 4'.
Προσέχουμε να μη διαλυθούν, γιατί θα δυσκολευτούμε να τυλίξουμε τους ντολμάδες. Τα στραγγίζουμε και τα ανοίγουμε πάνω στον πάγκο μας να κρυώσουν.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια μέχρι να μαλακώσουν και να μελώσουν.
Προσθέτουμε τα θαλασσινά, το ρύζι, την ντομάτα, το κόλιαντρο και το μπαχάρι και συνεχίζουμε για 1' το σοτάρισμα. Αλατοπιπερώνουμε, κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ξύσμα, τον άνηθο και τον μαϊντανό. Ανακατεύουμε καλά.
Μοιράζουμε τη γέμιση στα φύλλα και τυλίγουμε τους ντολμάδες.
Παίρνουμε μια μικρή κατσαρόλα, τη στρώνουμε με τα χοντρά κομμάτια του σέσκουλου και τα φύλλα που περίσσεψαν και πάνω τοποθετούμε τους ντολμάδες, πολύ σφιχτά τον έναν κοντά στον άλλον.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τον χυμό του λεμονιού.
Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό και μαγειρεύουμε τους ντολμάδες για 45' σε μέτρια φωτιά. (Στο τέλος, αν θέλουμε τη σάλτσα δεμένη, θα προσθέσουμε στο φαγητό 1 κ.σ. κορν φλάουρ διαλυμένο σε 3 κ.σ. κρύο νερό και λίγο από το ζουμάκι της κατσαρόλας. Θα το ρίξουμε στην κατσαρόλα, θα την κουνήσουμε καλά και θα την αφήσουμε για 1' ακόμα στη φωτιά.)
Σερβίρουμε με επιπλέον χυμό και ξύσμα λεμονιού.
Tip
Γίνονται και με φύλλα μαρουλιού ή συνδυάζουμε στην ίδια κατσαρόλα σεσκουλοντολμάδες και μαρουλοντολμάδες. Αντί για ρύζι, μπορούμε να τους γεμίσουμε με πλιγούρι ή ξινόχοντρο τραχανά.