Υλικά
500 γρ. ρεβίθια
500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
1/3 φλ. του τσαγιού ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 καρότο τριμμένο
400 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες
1 δαφνόφυλλο
1/3 φλ. του τσαγιού λευκό κρασί
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε ένα βαθύ μπολ με χλιαρό νερό, στο οποίο προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας αλάτι και ένα κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική.
Την επόμενη μέρα στραγγίζουμε τα ρεβίθια και τα ξεπλένουμε πολύ καλά 5-6 φορές.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μισό ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε τον κιμά για 5-6 λεπτά. Κατόπιν προσθέτουμε και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο, μέχρι να μαραθούν και τα σβήνουμε με το κρασί.
Όταν εξατμισθεί το αλκοόλ προσθέτουμε τα ρεβίθια, τις ντομάτες, το δαφνόφυλλο και λίγο νερό, ίσα που να σκεπάζει τα υλικά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν σκεπασμένα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν τα ρεβίθια και να μείνουν με το λάδι τους.
Στο τέλος του βρασίματος προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε, αν θέλουμε, ψιλοκομμένο μαϊντανό και αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση.
Αν χρειαστεί κατά την ώρα του βρασίματος, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.