Υλικά
Όσπρια (ρεβίθια, φασόλια, γίγαντες ή φάβα, ένα είδος κάθε φορά-)
1 κύβο λαχανικών
1 ντομάτα τριμμένη για 250 γρ. όσπρια
1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο για κάθε 250 γρ. όσπρια
τριμμένη φρυγανιά όσο πάρει (περίπου 1/2 κούπα για κάθε 250 γρ. όσπρια) • πιπέρι
πάπρικα
μπούκοβο
άνηθο
μαϊντανό
δυόσμο
λίγη σόδα
αλεύρι για το τηγάνισμα
λάδι για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Σε μπόλικο νερό βράζουμε τα όσπρια μέχρι να μαλακώσουν.
Προς το τέλος προσθέτουμε τον κύβο λαχανικών ή αλατίζουμε.
Σουρώνουμε τα όσπρια, τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα λιώνουμε με το πιρούνι (εκτός από τη φάβα).
Βάζουμε τα βρασμένα όσπρια σε ένα μπολ, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, τα δουλεύουμε καλά και αφήνουμε το μίγμα στο ψυγείο για μία ώρα περίπου. (Αν θέλουμε μπορούμε να ετοιμάσουμε το μίγμα από την προηγούμενη μέρα).
Πλάθουμε σε μεγάλους κεφτέδες, τους αλευρώνουμε και τους τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.