Υλικά
Όσπρια (ρεβίθια, ή κίτρινη φάβα, ή ξερά μπιζέλια, ή κουκιά-ένα είδος κάθε φορά-)
1 κύβο λαχανικών ή αλάτι
1 μέτρια ντομάτα τριμμένη για κάθε 250 γρ. όσπριου
1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο για κάθε 250 γρ. όσπριου
τριμμένη φρυγανιά όσο πάρει (περίπου 1/2 κούπα για κάθε 250 γρ. όσπριου)
μπαχαρικά (πάπρικα, πιπέρι, μπούκοβο)
μυρωδικά (ότι σας αρέσει όπως άνηθο, μαϊντανό, δυόσμο)
λίγη σόδα
αλεύρι (για το τηγάνισμα)
λάδι (για το τηγάνισμα)
Εκτέλεση
Βράζουμε τα όσπρια μέχρι να μαλακώσουν.
Προς το τέλος, προσθέτουμε τον κύβο λαχανικών ή απλώς αλατίζουμε.
Σουρώνουμε τα όσπρια, τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα λιώνουμε με το πιρούνι (εκτός από τις φάβες).
Βάζουμε τα βρασμένα όσπρια σε ένα μπολ, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, τα δουλεύουμε καλά και αφήνουμε το μίγμα στο ψυγείο για μία ώρα περίπου. (Αν θέλουμε μπορούμε να ετοιμάσουμε το μίγμα από την προηγούμενη μέρα).
Πλάθουμε το μίγμα σε μεγάλους κεφτέδες, τους αλευρώνουμε και τους τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.