Υλικά
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
2 χοντρές φέτες μουλιασμένο μπαγιάτικο ψωμί χωρίς την κόρα
1 μεγάλο κρεμμύδι περασμένο από το μούλτι
1 σφηνάκι λευκό κρασί
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κ.γλ. κύμινο
4 κ.σ. ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
1 κιλό πατάτες κομμένες πολύ χοντρές κυδωνάτες
2 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
⅓ φλιτζ. ελαιόλαδο
2 πράσινες πιπεριές σε λωρίδες
3 ώριμες ντομάτες κομμένες όπως στη χωριάτικη σε λεπτές φέτες
1 κ.γλ. μπούκοβο γλυκό
1 γεμάτο κ.γλ. ρίγανη
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη ζυμώνουμε τον κιμά με το ψωμί, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το κρασί και το κύμινο.
Αφήνουμε το μίγμα για ½ ώρα στο ψυγείο και μετά πλάθουμε τα σουτζουκάκια στο κλασικό τους σχήμα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο και ροδίζουμε από όλες τις πλευρές τα σουτζουκάκια: δεν θέλουμε να ψηθούν, μόνο να πάρουν χρώμα! Τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε σε ταψί.
Βάζουμε στο τηγάνι τις πατάτες και τις πιπεριές. Ροδίζουμε τις πατάτες ωραία από όλες τις πλευρές.
Μεταφέρουμε στο ταψί και τις πατάτες με τις πιπεριές, μαζί με τα σουτζουκάκια.
Προσθέτουμε την ντομάτα, τη ρίγανη, το μπούκοβο, το ελαιόλαδο, αλάτι και μπόλικο πιπέρι.
Σκορπάμε σε κυβάκια το βούτυρο και ψήνουμε το φαγητό μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν οι πατάτες.
Όσο ψήνονται, ελέγχουμε μήπως θέλουν ελάχιστο νεράκι και περιχύνουμε 2-3 φορές με το ζουμάκι τις πατάτες και τα σουτζουκάκια.