Υλικά
Για το φύλλο
600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. αλεύρι ολικής
1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
1 σφηνάκι ξίδι ή ρακή
2 κ.γλ. αλάτι
χλιαρό νερό, όσο πάρει
ελαιόλαδο και για το ταψί και το άλειμμα των φύλλων
Για τη γέμιση
1½ κιλό χοιρινό ψαχνό
μερικούς κόκκους μπαχάρι
1 δαφνόφυλλο
2 μεγάλα κρεμμύδια χοντροκομμένα
3 αβγά
500 γρ. ανθότυρο σπασμένο
1 φλιτζ. τριμμένο κίτρινο τυρί
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Ζυμώνουμε τα υλικά για τη ζύμη προσθέτοντας λίγο λίγο το νερό, μέχρι να πάρουμε ένα ελαστικό ζυμάρι, πολύ απαλό, που να ζυμώνεται χωρίς καμία προσπάθεια, στο σημείο ακριβώς που ίσα ίσα δεν κολλάει στα χέρια μας.
Στην αρχή ζυμώνουμε στη λεκάνη, ενώ μετά μεταφέρουμε τη ζύμη για να τη δουλέψουμε στον πάγκο της κουζίνας.
Την αφήνουμε σκεπασμένη με πετσέτα να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση της πίτας.
Αυθημερόν ή από την προηγούμενη βράζουμε το κρέας σε άφθονο αλατισμένο νερό μαζί με το δαφνόφυλλο, τα κρεμμύδια και το μπαχάρι.
Στραγγίζουμε το κρέας, το ξεκοκαλίζουμε, ενώ κρατάμε και τα λιωμένα κρεμμύδια.
Το βάζουμε σε λεκάνη κομμένο σε μικρά κομματάκια, μαζί με τα κρεμμύδια, τα αβγά, τα τυριά, τον άνηθο, τον μαϊντανό και μπόλικο πιπέρι. Ανακατεύουμε.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μπαλάκια. Ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε όσο πιο λεπτό φύλλο αντέχουμε.
Πριν από κάθε μας κίνηση αλευρώνουμε καλά και από τις δύο πλευρές το ζυμάρι.
Σε λαδωμένο ταψί, απλώνουμε πατσαβουριαστό το πρώτο φύλλο.
Το λαδώνουμε και με τον ίδιο τρόπο απλώνουμε πάνω του και το δεύτερο φύλλο.
Το λαδώνουμε κι αυτό. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα άλλα δύο φύλλα, πατσαβουριαστά και λαδωμένα το καθένα χωριστά.
Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια, λαδώνουμε γενναιόδωρα την επιφάνεια και ραντίζουμε με λίγο νερό.
Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει ωραία το φύλλο, στους 180°C, σε προθερμασμένο φούρνο.