X

Κρεατόπιτα με Χοιρινό και Ανθότυρο

Μια πίτα με σπιτικό φύλλο δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.

Υλικά

Για το φύλλο

600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

100 γρ. αλεύρι ολικής

1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο

1 σφηνάκι ξίδι ή ρακή

2 κ.γλ. αλάτι

χλιαρό νερό, όσο πάρει

ελαιόλαδο και για το ταψί και το άλειμμα των φύλλων

Για τη γέμιση

1½ κιλό χοιρινό ψαχνό

μερικούς κόκκους μπαχάρι

1 δαφνόφυλλο

2 μεγάλα κρεμμύδια χοντροκομμένα

3 αβγά

500 γρ. ανθότυρο σπασμένο

1 φλιτζ. τριμμένο κίτρινο τυρί

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Ζυμώνουμε τα υλικά για τη ζύμη προσθέτοντας λίγο λίγο το νερό, μέχρι να πάρουμε ένα ελαστικό ζυμάρι, πολύ απαλό, που να ζυμώνεται χωρίς καμία προσπάθεια, στο σημείο ακριβώς που ίσα ίσα δεν κολλάει στα χέρια μας.

Στην αρχή ζυμώνουμε στη λεκάνη, ενώ μετά μεταφέρουμε τη ζύμη για να τη δουλέψουμε στον πάγκο της κουζίνας.

Την αφήνουμε σκεπασμένη με πετσέτα να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση της πίτας.

Αυθημερόν ή από την προηγούμενη βράζουμε το κρέας σε άφθονο αλατισμένο νερό μαζί με το δαφνόφυλλο, τα κρεμμύδια και το μπαχάρι.

Στραγγίζουμε το κρέας, το ξεκοκαλίζουμε, ενώ κρατάμε και τα λιωμένα κρεμμύδια.

Το βάζουμε σε λεκάνη κομμένο σε μικρά κομματάκια, μαζί με τα κρεμμύδια, τα αβγά, τα τυριά, τον άνηθο, τον μαϊντανό και μπόλικο πιπέρι. Ανακατεύουμε.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μπαλάκια. Ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε όσο πιο λεπτό φύλλο αντέχουμε.

Πριν από κάθε μας κίνηση αλευρώνουμε καλά και από τις δύο πλευρές το ζυμάρι.

Σε λαδωμένο ταψί, απλώνουμε πατσαβουριαστό το πρώτο φύλλο.

Το λαδώνουμε και με τον ίδιο τρόπο απλώνουμε πάνω του και το δεύτερο φύλλο.

Το λαδώνουμε κι αυτό. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα άλλα δύο φύλλα, πατσαβουριαστά και λαδωμένα το καθένα χωριστά.

Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια, λαδώνουμε γενναιόδωρα την επιφάνεια και ραντίζουμε με λίγο νερό.

Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει ωραία το φύλλο, στους 180°C, σε προθερμασμένο φούρνο.

Επίσης...

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.

Χοιρινά Κεφτεδάκια του Δήμου Μπαλόπουλου

Ο σεφ των Frater & Soror και ΦΒΚ παραδίδει μία εξαιρετικά νόστιμα συνταγή με πολλή προσωπικότητα πλην όμως σεβασμό στο πιάτο.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Ρολό Κιµά µε Λαχανικά

Η συνταγή για ρολό κιμά με λαχανικά.

Πρασοκιµαδόπιτα

Η συνταγή για πρασοκιμαδόπιτα.

Ιτσλί µε Αρνάκι και Μοσχάρι

Πώς θα φτιάξεις ιτσλί με αρνάκι και µοσχάρι.

Πλούσια Σούπα Γιουβαρλάκια µε Λαχανικά

Η συνταγή για πλούσια σούπα γιουβαρλάκια µε λαχανικά.

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Μπιφτέκια Γεµιστά στο Τηγάνι

Η συνταγή για γεμιστά μπιφτέκια στο τηγάνι.

Η πιο Εύκολη Κιµαδόπιτα µε Λαχανικά

Πώς θα φτιάξεις την πιο εύκολη κιμαδόπιτα με λαχανικά.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Ρολό Κιµά µε Σάλτσα Ντοµάτας

Πώς θα φτιάξεις ρολό κιµά µε σάλτσα ντοµάτας.

Ρολό Κιµά µε Τρία Είδη Κρέατος

Η συνταγή για ρολό κιµά µε τρία είδη κρέατος.

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.