Υλικά
1 κιλό μοσχαράκι (ποντίκι ή χτένι) σε μεγάλες μπουκιές
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κλωνάρι δεντρολίβανο
3-4 κλωναράκια θυμάρι ή 1 κ.γλ. ξερό
1 μικρό ποτηράκι κονιάκ
3 μεγάλα πράσινα μήλα
500 γρ. πατάτες κομμένες κυδωνάτες
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
1 μεγάλη κ.σ. βούτυρο αγελάδος
1 κ.σ. βούτυρο αγελάδος για τα μήλα
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια φαρδιά και χαμηλή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με το βούτυρο και ροδίζουμε σε δυνατή φωτιά το κρέας.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το δεντρολίβανο και το θυμάρι και σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν.
Σβήνουμε με το κονιάκ και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
Αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό και σκεπάζουμε.
Σιγομαγειρεύουμε το κρέας μέχρι να μαλακώσει, φροντίζοντας να προσθέσουμε αν χρειαστεί λίγο παραπάνω νερό.
Όσο μαγειρεύεται το κρέας, καθαρίζουμε τα μήλα και κόβουμε το καθένα στα 4. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τα μήλα σε δυνατή φωτιά, να ροδίσουν.
Είναι σημαντικό σε αυτή τη φάση να τα αλατίσουμε: έτσι, γίνονται πιο νόστιμα.
Όταν μαλακώσει το κρέας, προσθέτουμε στην κατσαρόλα τις πατάτες, τις αλατίζουμε ελαφρά, τις περιχύνουμε με τη σάλτσα του φαγητού και μαγειρεύουμε για άλλη ½ ώρα.
Όταν μισομαλακώσουν οι πατάτες, ρίχνουμε και τα μήλα, ένα τέταρτο περίπου πριν από το τέλος.
Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε.