Υλικά
Για τον κιμά
600 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 πιπεριές Φλωρίνης ψιλοκομμένες
½ κ.γλ. μπαχάρι τριμμένο
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
1 συσκευασία κονκασέ
αλάτι, πιπέρι
12 φέτες ψωμί του τοστ χωρίς κόρα
150 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
400 ml γάλα
2 αβγά
Για την μπεσαμέλ
3 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
3 κ.σ. αλεύρι
1 λίτρο γάλα ζεστό
1 αβγό
1 φλιτζ. κεφαλοτύρι τριμμένο
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε σε χαμηλή κατσαρόλα το ελαιόλαδο και καβουρδίζουμε τον κιμά με το μπαχάρι.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά και σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν.
Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
Ρίχνουμε την ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε τον κιμά για 20' περίπου, μέχρι να μείνει μόνο με τη σάλτσα του.
Για την μπεσαμέλ, σε ένα αντικολλητικό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο με το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα σε μέτρια φωτιά.
Ρίχνουμε λίγο λίγο το γάλα, ανακατεύοντας μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το κεφαλοτύρι, κρατώντας λίγο για την κρούστα, και το αβγό.
Ανακατεύουμε καλά.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα 2 αβγά με τα 400 ml γάλα.
Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί, περνάμε τις μισές φέτες του τοστ από το μίγμα από γάλα και αβγό και τις στρώνουμε στον πάτο.
Απλώνουμε από πάνω τον μισό κιμά και πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι.
Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες φέτες, βουτηγμένες πάλι σε γάλα-αβγό.
Απλώνουμε τον υπόλοιπο κιμά και περιχύνουμε με όσο μίγμα από γάλα και αβγό περίσσεψε.
Στρώνουμε την μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με το κεφαλοτύρι που περίσσεψε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45' περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.