Υλικά
Υλικά (8 μερίδες)
Καρυδόπιτα
2/3 φλιτζ. καρύδια, ψιλοκομμένα και ψημένα
3/4 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ φλιτζ. αλεύρι σταρένιο ολικής άλεσης
3/4 φλιτζ. ζάχαρη
1 κ.γ. σόδα
1/8 κ.γ. αλάτι
½ κ.γ. κανέλα
1/8 κ.γ. γαρίφαλο
1/3 φλιτζ. και 1 κ.σ. ασπράδι
1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
2 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού
1/3 φλιτζ. γιαούρτι, χωρίς λιπαρά
1/4 φλιτζ. ελαιόλαδο, ήπιας γεύσης
Σιρόπι Θυμαριού
½ φλιτζ. και 2 κ.σ. ζάχαρη
2 κ.σ. μέλι
8 κομμάτια φρέσκο θυμάρι, 6 πόντοι κάθε κομμάτι
1/3 φλιτζ. φέτες πορτοκαλιών (το εσωτερικό) και περίπου 3 μικρά πορτοκάλια, για γαρνιτούρα.
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 176°.
Λαδώνουμε 8 καλούπια σε σχήμα δαχτυλιδιού (ring molds), δηλαδή μικρές φόρμες για κέικ, 7,75 πόντοι κάθε φόρμα, ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία φόρμα για muffins.
Εάν χρησιμοποιείτε τα καλούπια δαχτυλιδιού, βάλτε τα στο ταψί με αντικολλητικό λαδόχαρτο ψησίματος.
Καβουρδίζουμε τα καρύδια στον φούρνο για 12 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν.
Αφήνουμε να κρυώσουν.
Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμειγνύουμε μαζί το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη σόδα, το αλάτι, τη κανέλα, και το γαρίφαλο.
Σε χωριστό μπολ, ανακατεύουμε το ασπράδι του αυγού, το ξύσμα και το χυμό του πορτοκαλιού, το γιαούρτι και το ελαιόλαδο.
Βάζουμε τα καρύδια σε ένα πολυμηχάνημα (multi).
Χτυπάμε τα καρύδια για 20 δευτερόλεπτα, ή μέχρι να αποκτήσουν το μέγεθος χαλικιού.
Ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και τα μπαχαρικά και χτυπάμε για ακόμα 20 δευτερόλεπτα.
Βάζουμε μέσα τα υγρά υλικά και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν μια ζύμη.
Βάζουμε την ζύμη μέσα στις φόρμες, 1/3 φλιτζανιού για κάθε φόρμα.
Ψήνουμε για 15-20 λεπτά.
Καταλαβαίνουμε ότι έχουν γίνει αν βυθίσουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο και βγει στενό.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Βάζουμε την ζάχαρη, σε μία μικρή κατσαρόλα με ½ φλυτζάνι και 2 κ.σ νερό.
Ανακατεύουμε το μέλι και 6 κομμάτια θυμαριού.
Φέρνουμε το σιρόπι σε κατάσταση βρασμού, χρησιμοποιώντας μεσαία φωτιά.
Το βράζουμε για 1 λεπτό, μέχρι που η ζάχαρη να λιώσει.
Απομακρύνετε το θυμάρι.
Αν δεν το χρησιμοποιήσετε αμέσως, βάλτε το στο ψυγείο, το πολύ για 2 εβδομάδες.
Ξαναζεστάνετε πριν το σερβίρετε.
Βγάλτε τα κέικ από τον φούρνο, και αφήστε τα να κρυώσουν για 5 λεπτά, και μετά απομακρύνετε τα κέικ από τις φόρμες και αφήστε τα να κρυώσουν για ακόμα 1 ώρα.
Αν δεν χρησιμοποιήσετε τα κέικ αμέσως, τυλίξτε τα σφιχτά με μεμβράνη και αφήστε τα σε θερμοκρασία δωματίου, για 1 με 2 μέρες, ή βάλτε στην κατάψυξη μέχρι το πολύ 1 εβδομάδα, και αποψύξτε σε θερμοκρασία δωματίου μία νύχτα πριν.
Για να σερβίρετε τα κέικ, καθαρίστε καλά την φλούδα των πορτοκαλιών.
Κόψτε τα πορτοκάλια σε φέτες, χρησιμοποιώντας ένα μικρό μαχαίρι.
Βάλτε τα πορτοκάλια σε ένα μπολ και χύστε το ζεστό σιρόπι πάνω τους.
Τοποθετήστε ένα κέικ σε κάθε πιάτο, και μοιράστε τα πορτοκάλια και το σιρόπι ομοιόμορφα στα πιάτα, ρίχνοντας μερικό από το σιρόπι πάνω στα κέικ.
Γαρνίρετε κάθε πιάτο με 1/4 κ.γ.
φρέσκο θυμάρι.
(Από το βιβλίο Sweet & Skinny της Marisa Churchill)