Υλικά
υλικά για 8 άτομα
240 γρ. κουβερτούρα καλής ποιότητας (όσο πικρή θέλετε)
170 γρ. βούτυρο φρέσκο, εκτός ψυγείου
8 αβγά πολύ φρέσκα, εκτός ψυγείου
1/2 φλ.τσ. ζάχαρη + 2 κ.σ.
1/2 φλ.τσ. κρέμα γάλακτος πλήρης
1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
3/4 φλ.κ. λικέρ Γκραν Μαρνιέ ή Κουαντρό
μερικές σταγόνες άρωμα βανίλιας
παρασκευή
Χωρίζουμε τα αβγά.
Κόβουμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια.
Βάζουμε κατσαρολάκι με νερό να βράσει, το αποσύρουμε από τη φωτιά και στηρίζουμε επάνω ένα μεταλλικό ή γυάλινο μπολ με τη σοκολάτα, το λικέρ, και 3 κ.σ νερό.
Αφήνουμε να λυώσει, ανακατεύουμε ελαφρά και βάζουμε στην άκρη να κρυώσει.
Κατόπιν ανακατεύουμε μέσα τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού και το βούτυρο και δουλεύουμε το μείγμα μέχρι να γίνει λείο.
Χτυπάμε στο μπολ του μίξερ τους κρόκους με 1/2 φλ.τσ.
ζάχαρη μέχρι να γίνει μια πηχτή ανοιχτοκίτρινη κρέμα.
Προσθέτουμε το μείγμα της σοκολάτας, χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα να ενωθούν και μεταφέρουμε σε άλλο σκεύος.
Μετράμε 1 φλ.τσ.
από τα ασπράδια των αβγών και τα χτυπάμε σε μαρέγκα σφιχτή μαζί με 1 κ.σ ζάχαρη και ελάχιστο αλάτι.
Την ενσωματώνουμε στο μείγμα της σοκολάτας σε πέντε δόσεις, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα κάθε φορά.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με 1 κ.σ ζάχαρη να γίνει σαντιγί.
Την ενσωματώνουμε και αυτή στο μείγμα της σοκολάτας, λίγη-λίγη, με σπάτουλα.
Μοιράζουμε τη μους σε μπολ ή ποτήρια και βάζουμε στο ψυγείο.
Γαρνίρουμε πριν το σερβίρισμα με σαντιγί ή ξύσμα πορτοκαλιού.