Υλικά
υλικά
3 μεγάλα κυδώνια
1 φιάλη καλό λευκό ξηρό κρασί
3 1/2 φλ.τσ. ζάχαρη
φλούδα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο (μόνο το κίτρινο)
για τo χυλό του κέικ:
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γρ. αμύγδαλο σε σκόνη
140 γρ. φρέσκο βούτυρο (εκτός ψυγείου)
2/3 φλ.τσ. σκούρα καστανή ζάχαρη
1/2 φλ.τσ. μέλι
3 μεγάλα αβγά
1 κοφτό κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γ. σόδα σε σκόνη
1/2 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. κανέλα τριμμένη
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
1/2 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
1 κ.γ. υγρό άρωμα βανίλιας
παρασκευή
Το ποσάρισμα των κυδωνιών καλύτερα να το κάνουμε την προηγούμενη μέρα.
Καθαρίζουμε τα κυδώνια από τη φλούδα τους, τα κόβουμε στη μέση αλλά αφήνουμε ανέπαφους τους σπόρους με τις μεμβράνες.
Τα τοποθετούμε πλάι-πλάι σε φαρδιά κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε με το κρασί, τη ζάχαρη και τη φλούδα πορτοκαλιού.
Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά ώστε μόλις να τρεμουλιάζουν και τα αφήνουμε να ποσαριστούν μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 1 ώρα (προσοχή να μη λυώσουν).
Τα αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στο σιρόπι.
Κατόπιν τα μεταφέρουμε με το σιρόπι τους σε βαθύ δοχείο και τα βάζουμε για μερικές ώρες (ή όλη τη νύχτα) στο ψυγείο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180ο.
Ντύνουμε μια στρογγυλή φόρμα του κέικ (χωρίς οπή) με χαρτί και το βουτυρώνουμε.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε προσεκτικά τις εσωτερικές μεμβράνες με τα κουκούτσια των κυδωνιών και κατόπιν τα κόβουμε σε φετάκια πάχους 3 χιλ.
περίπου.
Με αυτά τα φετάκια καλύπτουμε όλο το εσωτερικό της φόρμας τοποθετώντας τα κυκλικά σε ομόκεντρους κύκλους, με τρόπο ώστε το ένα να καβαλάει ελαφρά το άλλο και να μην αφήνουν κενά.
Ρίχνουμε από πάνω 3/4 φλ.τσ.
από το σιρόπι τους. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με όλα τα μπαχαρικά, το μπέικιν και τη σόδα.
Προσθέτουμε τη σκόνη αμυγδάλου και ανακατεύουμε.
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και το μέλι 3', μέχρι να γίνει ένα κρεμώδες μείγμα.
Προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Τέλος, προσθέτουμε τη βανίλια.
Σε χαμηλή ταχύτητα προσθέτουμε σταδιακά τα στεγνά υλικά (αλεύρι με μπαχαρικά) μέχρι να αναμειχθούν και να γίνει ένας ομοιόμορφος κρεμώδης χυλός.
Χύνουμε τον χυλό στη φόρμα επάνω στα κυδώνια, αργά και με προσοχή να μην τα μετακινήσουμε.
Ψήνουμε το κέικ στον προθερμασμένο φούρνο για 45' περίπου.
Δοκιμάζουμε το ψήσιμο με τη λάμα ενός μαχαιριού, που πρέπει να βγει καθαρή.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει αρκετά αλλά όχι τελείως, ξεκολλάμε τα τοιχώματα με ένα μαχαίρι και το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.
Αν κάποιο κυδώνι έχει κολλήσει στη φόρμα το επαναφέρουμε.
Πριν το σερβίρισμα ρίχνουμε λίγο από το σιρόπι που απέμεινε, στην επιφάνεια.
Ταιριάζει με άγλυκη σαντιγύ.