Υλικά
Υλικά
1 κ. μαύρα σύκα
2 φλ. τσ. μαύρη ζάχαρη
3 κ.σ. φρέσκος χυμός λεμονιού
½ φλ. νερό
1 κλωνάρι φρέσκο βασιλικό ή φρέσκο δεντρολίβανο ή φρέσκια λουΐζα
Εκτέλεση
Αποστειρώνουμε γυάλινα βαζάκια με βιδωτό μεταλλικό τάπωμα (για να αποστειρωθούν βράζουμε τα βαζάκια και τα ταπώματα για 5 λεπτά) και τα αφήνουμε να κρυώσουν επάνω σε βαμβακερή πετσέτα.Πλένουμε τα σύκα, τα στεγνώνουμε και αφαιρούμε το κοτσανάκι.
Τα χαράζουμε σταυρωτά από τη μεριά του κοτσανιού (οι κοψιές πρέπει να φθάνουν μέχρι τη μέση του φρούτου). Σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ βάζουμε σε στρώσεις τα σύκα και τη ζάχαρη και τα αφήνουμε γύρω στη μία ώρα ανακατεύοντας πολύ προσεκτικά 2 –3 φορές μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη σχεδόν εντελώς.
Μεταφέρουμε σε ανοξείδωτη κατσαρόλα το μείγμα σύκα –ζάχαρη και ρίχνουμε το νερό.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα γύρω στα 20 λεπτά μέχρι να πήξει η μαρμελάδα.
Σβήνουμε τη φωτιά, αποσύρουμε την κατσαρόλα και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
Βάζουμε σε κάθε βαζάκι ένα κλωνάρι φρέσκο βασιλικό ή φρέσκο δεντρολίβανο ή φρέσκια λουΐζα και το γεμίζουμε με την καυτή μαρμελάδα.
Κλείνουμε καλά με το τάπωμα, αναποδογυρίζουμε και αφήνουμε τα βαζάκια σε αυτή τη θέση μέχρι να κρυώσουν.
Αν θέλουμε μπορούμε να τα φυλάξουμε και στο ψυγείο.
Α.Τ.