Υλικά
1 ¾ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Υλικά
¼ φλ. κακάο
12 μικρά αχλάδια
½ φλ. ζάχαρη λευκή
1 ½ φλ. νερό
Φλούδα από 1 λεμόνι
1 ½ φλ. ζάχαρη καστανή
3 αβγά
¾ φλ. βούτυρο
½ φλ. αμύγδαλα ασπρισμένα και χοντροκομμένα
2 κ.γ. μπέικινγκ πάουντερ
1 δόση βανιλίνη
1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
1 πρέζα αλάτι
Μερικές κουταλιές ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Αφήνουμε το βούτυρο έξω από το ψυγείο να μαλακώσει.
Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τα αχλαδάκια αφήνοντας στη θέση του το κοτσάνι.
Βράζουμε το νερό με τη λευκή ζάχαρη και τη φλούδα λεμονιού για 5 λεπτά να γίνει σιρόπι.
Βάζουμε τα αχλαδάκια μέσα και τα ποσάρουμε για 5-6 λεπτά γυρίζοντάς τα από όλες τις μεριές.
Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, την μπέικινγκ πάουντερ και το αλάτι σε μεγάλο μπολ.
Χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη με το μίξερ μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε τη βανιλίνη και ένα ένα τα αβγά και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε ένα ενιαίο μείγμα.
Μεταφέρουμε το μείγμα στο μπολ με το αλεύρι.
Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε ελαφρά ίσα να ενωθούν όλα τα υλικά.
Βουτυρώνουμε, αλευρώνουμε και τινάζουμε να φύγει το περισσό αλεύρι από 12 πυρίμαχα ατομικά φορμάκια μεσαίου μεγέθους*.
Τα γεμίζουμε μέχρι τη μέση με το χυλό και βυθίζουμε στο κέντρο από ένα αχλαδάκι ποσαρισμένο.
Ψήνουμε για 12-15 λεπτά, ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν τελείως πάνω σε σχάρα.
Μπορούμε να σερβίρουμε το γλυκό κατευθείαν μέσα από τα φορμάκια ή να τα ξεφορμάρουμε προσεκτικά.
*Μπορούμε να φτιάξουμε τα μάφινς και στην ειδική φόρμα για μάφινς, ντύνοντας το εσωτερικό κάθε θήκης με τα ειδικά χαρτάκια. A.T.