Υλικά
Για τα φρούτα
3 κόκκινα τραγανά μήλα
2 κυδώνια
100 γρ. ζάχαρη
100 γρ. βούτυρο αγελάδος
λίγη κανέλα σκόνη
1 βανίλια
Για το κέικ
200 γρ. ζάχαρη
4 αβγά
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
100 γρ. σπορέλαιο
1 βανίλια
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Καθαρίζουμε τα φρούτα και πριν τα τεμαχίσουμε αφαιρούμε το εσωτερικό σκληρό μέρος με τα κουκούτσια. Τα κόβουμε σε μέτρια λεπτές φέτες, τα απλώνουμε σε ρηχό βουτυρωμένο ταψί και μοιράζουμε πάνω τους το βούτυρο σε κυβάκια.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε καλά τη ζάχαρη, τη βανίλια και την κανέλα και πασπαλίζουμε τα φρούτα ομοιόμορφα. Τα ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν καλά, να καψαλιστούν στις άκρες και να βγάλει το κυδώνι το ζελέ του. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Βουτυρώνουμε ένα χαμηλό ταψάκι (το κέικ αυτό βγαίνει λεπτό σαν τάρτα).
Σε μια λεκάνη χτυπάμε με τον αβγοδάρτη τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν σαν αφρός. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το λάδι, τη βανίλια και το ξύσμα και τα ενσωματώνουμε.
Ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι και το μπέικιν και με σπάτουλα με απαλές κινήσεις τα ενσωματώνουμε πολύ καλά στο μίγμα.
Στρώνουμε τα φρούτα στον πάτο του ταψιού και από πάνω απλώνουμε ομοιόμορφα το μίγμα. Ψήνουμε για 35' στους 170°C.
Ξεφορμάρουμε το κέικ ανάποδα σε στρογγυλή πιατέλα.
Tip
Ένα από τα ελάχιστα κέικ που είναι νοστιμότερα ζεστά. Αν θέλουμε, βάζουμε μόνο μήλα ή μόνο κυδώνια, ενώ μπορούμε να προσθέσουμε και ξανθές σταφίδες.