X

Βασιλόπιτα Γεμιστή με Ξηρούς Καρπούς

Η πάστα ξηρών καρπών δίνει έντονη γεύση και μια στιβαρή υφή σε μια πρωτότυπη βασιλόπιτα, που όμως κρατά όλη τη γεύση από μέλι και αμύγδαλο της παράδοσης.

Υλικά

Για τη γέμιση

80 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα και ψιλοκομμένα

80 γρ. φουντούκι καβουρδισμένο και ψιλοκομμένο

20 γρ. κουκουνάρι

2 κ.σ. σουσάμι καβουρδισμένο

¼ κ.γλ. κανέλα

¼ κ.γλ. μοσχοκάρυδο

¼ κ.γλ. μπαχάρι

1 κ.σ. μέλι

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Για το κέικ

250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

¼ κ.γλ. αλάτι

150 γρ. βούτυρο

80 γρ. ζάχαρη

3 αυγά

1 κ.γλ. βανίλια

150 γρ. μέλι

200γρ. γάλα φρέσκο

Για την επικάλυψη

60 γρ. μέλι

3 κ.σ. κονιάκ χλιαρό

100 γρ. αμύγδαλα και φουντούκια χοντροκομμένα

Εκτέλεση

Βάζουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση στο μούλτι και τα λιώνουμε μέχρι να γίνουν μια πάστα.

Φτιάχνουμε το κέικ: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι και τα κρατάμε στην άκρη.

Σε άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ σε δυνατή ταχύτητα τη ζάχαρη και το βούτυρο μέχρι να ασπρίσουν.

Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και στη συνέχεια τη βανίλια, το μέλι και το γάλα.

Μετά ρίχνουμε τα στέρεα υλικά και χτυπάμε μέχρι να πάρουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Σε μια στρογγυλή φόρμα (προαιρετικά στρωμένη με λαδόκολλα) αδειάζουμε το μείγμα του κέικ εναλλάξ με το μείγμα της γέμισης.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C για 40', μέχρι το μαχαίρι να βγαίνει στεγνό όταν τρυπάμε το γλυκό.

Ξεφορμάρουμε τη βασιλόπιτα και την αφήνουμε να κρυώσει.

Για την επικάλυψη, λιώνουμε το μέλι στο χλιαρό κονιάκ, αλείφουμε τη βασιλόπιτα με αυτό το σιρόπι και πασπαλίζουμε με τους ξηρούς καρπούς.

Tip

Αν θέλουμε, αντικαθιστούμε τα κουκουνάρια με καρύδι ή προσθέτουμε επιπλέον 80 γρ. καρύδι τριμμένο.


Δείτε περισσότερες συνταγές στο pirouni.gr

Επίσης...

3 συνταγές με πρωταγωνιστή το αμύγδαλο

Σε πίτα, σε τάρτα άλλα και σε... τρίγωνα θα βρεις τον εύγευστο ξηρό καρπό στις συνταγές εντός.

Τρία πρωτότυπα κέικ για να εντυπωσιάσεις

Δοκίμασε να φτιάξεις τα τρία κέικ που σου προτείνουμε, τα οποία βασίζονται σε υλικά που δεν βρίσκεις συνήθως στις κλασικές συνταγές.

Περισσότερα από

Γλυκά

Κέικ Μήλο - Κανέλα µε Ελαιόλαδο

Η συνταγή για κέικ μήλο-κανέλα με ελαιόλαδο.

Κέικ Σοκολάτα - Μήλο

Η συνταγή για κέικ σοκολάτα-μήλο.

Κέικ Νόστιµο και Αφράτο

Πώς θα φτιάξεις ένα νόστιμο και αφράτο κέικ.

Κέικ Μελένιο

Πώς θα φτιάξεις ένα μελένιο κέικ.

Υπέροχο Κέικ Σοκολάτα - Πορτοκάλι

Η συνταγή για ένα υπέροχο κέικ σοκολάτα-πορτοκάλι.

Κέικ Περγαµόντο - Πορτοκάλι

Πώς θα φτιάξεις κέικ περγαμόντο-πορτοκάλι.

Ανάποδο Κέικ με Ροδάκινα και Αμύγδαλα

Ένα βολικό ανάποδο κέικ, που καταδέχεται να κάνει παρέα με όλα τα φρούτα: και με μήλα και με ροδάκινα και με αχλάδια και με φράουλες και με βερίκοκα και με νεκταρίνια.

Κέικ Δίχρωµο µε Μπανάνες και Σταφίδες

Η συνταγή για δίχρωμο κέικ με µπανάνες και σταφίδες.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Κέικ µε Γιαούρτι και Μαχλέπι

Η συνταγή για κέικ με γιαούρτι και μαχλέπι.

Κέικ Αµυγδάλου Σιροπιαστό

Η συνταγή για ένα σιροπιαστό κέικ αμυγδάλου.