X

Τα Μουστοκούλουρα

Αυτή την εποχή βρίσκεις εύκολα μούστο, έτοιμο "κομμένο" για τη μουσταλευριά και τα μουστοκούλουρα. Κυκλοφορεί σε λευκό και κόκκινο, ανάλογα με την ποικιλία του σταφυλιού. Και οι δύο έχουν την ίδια γεύση, αλλά ο κόκκινος δίνει καλύτερο χρώμα στα γλυκά.

Υλικά

Υλικά για 35 περίπου κομμάτια

1½ φλιτζ. ελαιόλαδο

1 φλιτζ. ζάχαρη

2 φλιτζ. μούστο

1½ φλιτζ. χυμό πορτοκαλιού

1 κ.γλ. σόδα μαγειρική

1½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

½ κ.γλ. γαρίφαλο σκόνη

½ κ.γλ. κανέλα

½ κ.γλ. μαστίχα σε σκόνη

6-7 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση

Σε βαθύ μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και τον μούστο και ανακατεύουμε πολύ καλά (καλύτερα με το χέρι).

Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό του πορτοκαλιού και γρήγορα, γιατί φουσκώνει, την προσθέτουμε στο μπολ. Ρίχνουμε την κανέλα, το γαρίφαλο και τη μαστίχα και, με το χέρι πάντα, ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας, για 2' περίπου.

Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια μαλακιά απαλή ζύμη. Ρίχνουμε το αλεύρι σταδιακά, για καλύτερο αποτέλεσμα.

Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη για 10' να "ξεκουραστεί".
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος το ρηχό ταψί του φούρνου και το λαδώνουμε ελαφρά.

Πλάθουμε τη ζύμη σε κορδόνια και κατόπιν σε μεγάλα κουλουράκια, μακρόστενα ή στρογγυλά. Τα ψήνουμε στον φούρνο για 45'-50'.

Tip

Μην παραψήσετε τα μουστοκούλουρα. Στα 45', αν τα πιέσετε, δείχνουν μαλακά. Μόλις κρυώσουν όμως, θα στερεοποιηθούν. Πριν τα φουρνίσετε, βρέξτε τα ελαφρά και πασπαλίστε τα, αν θέλετε, με μπόλικο σουσάμι.

Επίσης...

Λιγούρα για μπισκότο; Βρες εντός τρεις νόστιμες συνταγές

Λεμόνι, φυστίκι, ινδική καρύδα, αμύγδαλο, φυστικοβούτυρο και σοκολάτα είναι οι πρωταγωνιστές των τριών συνταγών που θα καλύψουν την όρεξή σου για γλυκό.

Μαλακά Μπισκότα Βατόµουρου µε Λευκή Σοκολάτα

Η συνταγή για μαλακά μπισκότα βατόµουρου µε λευκή σοκολάτα.

Περισσότερα από

Γλυκά

Μπισκότα με Γλυκό Σταφύλι

Το πιο εύκολο γλυκό του κουταλιού, που ο καθένας μπορεί να πετύχει, γίνεται με σταφίδα.

Γλυκά Κεράσµατα Καρότου και Καρύδας

Η συνταγή για γλυκά κεράσµατα καρότου και καρύδας.

Νηστίσιµα Ζαχαροκουλουράκια στο Τηγάνι

Η συνταγή για νηστίσιµα ζαχαροκουλουράκια στο τηγάνι.

Ροξάκια

Πώς θα φτιάξεις ροξάκια.

Ροξάκια Θεσσαλονίκης

Η συνταγή για ροξάκια Θεσσαλονίκης.

Το Μπισκότο των 3 Υλικών

Το μπισκότο που φτιάχνεις ανά πάσα στιγμή, με σίγουρη επιτυχία και με γεύση που αγαπούν τα παιδιά, τα οποία συνήθως αντιπαθούν τους ξηρούς καρπούς και τα φρούτα.

Μπισκοτάκια με Τζίντζερ

Η συνταγή για φανταστικά μπισκοτάκια με τζίντζερ.

Μπισκότα με Σοκολάτα Γάλακτος και Καρύδια

Μπισκότα προτιμώ με γλυκιά, βελούδινη γεύση της σοκολάτας γάλακτος.

Μπισκότα με Σταφίδες και Στραγάλια

Ο συνδυασμός σταφίδα-στραγάλι είναι αγαπημένος στους ξηρούς καρπούς.

Μπισκότα με 3 Σοκολάτες

Αν αγαπάς τη σοκολάτα, δεν έχω να σου προτείνω κάτι πιο σοκολατένιο.

Μπισκότα με Λεμόνι, Φιστίκι και Ινδική Καρύδα

Ένας από τους συνδυασμούς που θα λατρέψεις.