Υλικά
Για το φύλλο:
1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κ.σ. κοφτή αλάτι
1/2 κ.σ. ξίδι
1/4 φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο
1 1/2 κούπες χλιαρό νερό
αλεύρι για το άνοιγμα
1/2 φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων
Για τη γέμιση:
100 γρ. βούτυρο
2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 λίτρα γάλα
2 φλιτζάνια ψιλό σιμιγδάλι
3 βανίλιες
το ξύσμα από 2 πορτοκάλια
5 αυγά
1/2 φλιτζάνι βούτυρο
μαύρη ζάχαρη για την κρούστα
βούτυρο λιωμένο για το ταψί
κανέλα για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.
Ανοίγουμε μια λακκουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε το λάδι, το ξίδι και λίγο νερό.
Ζυμώνουμε προσθέτοντας σταδιακά το νερό.
Μόλις πάρουμε μια πολύ μαλακιά ζύμη που να μην κολλάει στα δάχτυλα, την πλάθουμε σε μπαλίτσα, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί μια ώρα.
Τη χωρίζουμε σε μπαλάκια στο μέγεθος λεμονιού, αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε το φύλλο, αλευρώνοντας πάντα τη ζύμη και από τις δυο πλευρές της.
Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα βάζουμε τα 100 γρ. βούτυρο, τη ζάχαρη και το γάλα. Βράζουμε ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Προσθέτουμε τις βανίλιες, το ξύσμα και το σιμιγδάλι και χτυπάμε με το σύρμα.
Μόλις πήξει ελαφρά η κρέμα την κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Μόλις κρυώσει λίγο, χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά και με γρήγορες κινήσεις τα ενσωματώνουμε στην κρέμα. Αλείφουμε με βούτυρο ένα στρογγυλό ταψί και απλώνουμε τα δυο φύλλα, φροντίζοντας να προεξέχουν από τα τοιχώματα.
Απλώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα και γυρίζουμε τα φύλλα που περίσσεψαν σχηματίζοντας ένα ωραίο κόθρο.
Περιχύνουμε με το μισό φλιτζάνι βούτυρο, πασπαλίζουμε με λίγη καστανή ζάχαρη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 περίπου λεπτά.
Τρώμε την πίτα ζεστή, πασπαλισμένη με μπόλικη κανέλα.