Υλικά
Για το γλάσο και τον ανανά
1/2 φλ. καστανή ζάχαρη
1 1/2 φλ. σκούρο ρούμι
1/4 φλ. βούτυρο
1 ανανάς σε φέτες
Για το κέικ:
1 φλ. βούτυρο
2 φλ. ζάχαρη
4 μεγάλα αυγά
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 κ.γ. σκούρο ρούμι
2 1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κ.γ. αλάτι kosher
1/2 φλ. θρυμματισμένα πεκάν
Εκτέλεση
Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180°C.
Σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, συνδυάζεις το ρούμι και την καστανή ζάχαρη για το γλάσο.
Φέρνεις σε βράση ανακατεύοντας ελαφρά.
Προσθέτεις το βούτυρο και στη συνέχεια τις φέτες ανανά, συνεχίζοντας για περίπου 3'.
Αφαιρείς από τη φωτιά.
Παίρνεις τις γλασαρισμένες πλέον φέτες ανανά και τις τοποθετείς στη βάση του ταψιού, φροντίζοντας να καλυφθεί ολόκληρη από αυτές.
Χτυπάς το βούτυρο και τη ζάχαρη στο μίξερ ώστε να δημιουργηθεί ένα ελαφρύ μείγμα. Προσθέτεις τα αυγά ένα-ένα και συνεχίζεις να χτυπάς μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως στο μείγμα.
Προσθέτεις τη βανίλια και το ρούμι και συνεχίζεις για 30''.
Στη συνέχεια ρίχνεις στο μείγμα το αλεύρι και το αλάτι, προσθέτοντας επίσης και ότι έχει μείνει από τους ανανάδες, από το κατσαρολάκι. Χτυπάς για να ομογενοποιηθεί.
Τοποθετείς το μείγμα στο ταψί, πάνω από τους ανανάδες. Επάνω του, σκορπάς το πεκάν.
Ψήνεις για περίπου 1 ώρα, αφαιρείς και αφήνεις το κέικ να κρυώσεις για 15'.
Το αναποδογυρίζεις και σερβίρεις σε κομμάτια.
Tip
Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για να το πλαισιώσει στο σερβίρισμα από παγωτό βανίλια.