Υλικά
Για τη ζύμη:
500 γρ. αλεύρι
230 ml γάλα
100 γρ. βούτυρο
90 γρ. ζάχαρη
1 τετραγωνάκι μαγιά (42γρ.)
1 αυγό
1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση:
200 γρ. αμύγδαλα αλεσμένα
100 γρ. ζάχαρη
1 βανίλια
2 κ.σ. κακάο
2 κ.σ. κανέλα
λίγο κονιάκ
1 κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε λίγο το γάλα με το βούτυρο. Σε ένα μπολ θρυμματίζουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε με 1 κουταλιά του γλυκού και το μισό μίγμα γάλα/βουτύρου.
Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, κάνουμε μια λακούβα στη μέση και ρίχνουμε το μίγμα της μαγιάς.
Ανακατεύουμε λίγο με το αλεύρι που έχει κολλήσει στα τοιχώματα του μπολ και το αφήνουμε για 15 λεπτά σκεπασμένο.
Έπειτα προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε καλά, σκεπάζουμε πάλι και το αφήνουμε για 30 λεπτά το ζυμάρι.
Τώρα ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Πρώτα χτυπάμε καλά την κρέμα γάλακτος, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με κουτάλι, όχι με μίξερ.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε ορθογώνιο παραλληλόγραμμο, αλείφουμε με βούτυρο και απλώνουμε επάνω τη γέμιση.
Το κάνουμε ρολό και κόβουμε σε φέτες 2-3 εκατοστά και τα πατάμε λίγο να καθίσουν.
Βάζουμε τα σαλιγκαράκια μας σε ένα ταψί στο οποίο θα απλώσουμε χαρτί ψησίματος.
Τα αφήνουμε 15 λεπτά πάλι να ξεκουραστούν κι έπειτα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 15 με 20 λεπτά.