Υλικά
510 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
10 αβγά
510 γρ. ζάχαρη
640 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 σφηνάκια κονιάκ
1 γεμάτο κ.γλ. μπέικιν
2 βανίλιες
1 ποτήρι του νερού μαρμελάδα αραιωμένη με 1 σφηνάκι κονιάκ
λίγο βούτυρο για τη φόρμα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Σε μια λεκάνη χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο μέχρι να ασπρίσει.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί με το βούτυρο.
Συνεχίζουμε με τα αβγά εναλλάξ με το αλεύρι και τέλος ρίχνουμε το μπέικιν διαλυμένο στο κονιάκ, και τις βανίλιες.
Χτυπάμε μέχρι να πάρουμε ένα λείο μίγμα.
Προσοχή σε αυτή τη φάση: δεν θέλει πολύ χτύπημα, μόνο όσο χρειάζεται για να ενωθούν τα υλικά.
Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα του κέικ χωρίς τρύπα και απλώνουμε λίγο παραπάνω από το μισό μίγμα.
Απλώνουμε πάνω του τη μαρμελάδα και καλύπτουμε με το υπόλοιπο μίγμα.
Ψήνουμε για 50' περίπου, μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Σε μια λεκάνη χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο μέχρι να ασπρίσει.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί με το βούτυρο.
Συνεχίζουμε με τα αβγά εναλλάξ με το αλεύρι και τέλος ρίχνουμε το μπέικιν διαλυμένο στο κονιάκ, και τις βανίλιες.
Χτυπάμε μέχρι να πάρουμε ένα λείο μίγμα.
Προσοχή σε αυτή τη φάση: δεν θέλει πολύ χτύπημα, μόνο όσο χρειάζεται για να ενωθούν τα υλικά.
Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα του κέικ χωρίς τρύπα και απλώνουμε λίγο παραπάνω από το μισό μίγμα.
Απλώνουμε πάνω του τη μαρμελάδα και καλύπτουμε με το υπόλοιπο μίγμα.
Ψήνουμε για 50' περίπου, μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια.
Tip
Προαιρετικά, πασπαλίζουμε το γλυκό με άχνη ζάχαρη όταν το ξεφορμάρουμε και αφού κρυώσει.