Υλικά
350 γρ. βούτυρο αγελάδος που έχει μαλακώσει
350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γλ. μπέικιν
350 γρ. ζάχαρη καστανή
5 αβγά
150 γρ. φουντούκια χοντροσπασμένα
200 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
200 γρ. μαύρες σταφίδες
200 γρ. χουρμάδες ψιλοκομμένους
100 γρ. γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι ή νεράντζι ψιλοκομμένο
ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι
ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
5 κ.σ. κονιάκ
βούτυρο & αλεύρι για τη φόρμα
Για το γλάσο
χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C.
Στο σουρωτήρι του ρυζιού ανακατεύουμε τις σταφίδες, τους χουρμάδες και το ψιλοκομμένο γλυκό του κουταλιού με 1 κ.σ. αλεύρι και τινάζουμε να φύγει το περιττό.
Χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν, για 5'-6'.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά, συνεχίζοντας το χτύπημα. Ρίχνουμε τους χυμούς των φρούτων, το κονιάκ, το μπέικιν και το ξύσμα. Προσθέτουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Εκτός μίξερ, ρίχνουμε τα φουντούκια, την κουβερτούρα, τις σταφίδες, τους χουρμάδες και το γλυκό του κουταλιού και ανακατεύουμε με μαρίζ ή κουτάλι.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη μεγάλη φόρμα του κέικ ή ένα στρογγυλό ταψάκι.
Μεταφέρουμε εδώ το μίγμα και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου, μέχρι να βγει καθαρό το μαχαίρι που θα βυθίσουμε για δοκιμή.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και μετά το ξεφορμάρουμε.
Όσο ψήνεται, ετοιμάζουμε το γλάσο: Σε μπολάκι ρίχνουμε τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού.
Προσθέτουμε λίγη λίγη την άχνη ανακατεύοντας, μέχρι να πάρουμε ένα γλάσο μέτριας πυκνότητας.
Με κουτάλι περιχύνουμε το γλάσο στην επιφάνεια του κέικ.
Tip
Να βάλετε αληθινό αγελαδινό βούτυρο, που μοσχοβολά. Μπορούμε να παραλείψουμε το γλυκό του κουταλιού και να βάλουμε κράνμπερις.