Υλικά
1 λίτρο κρέμα γάλακτος με όλα της τα λιπαρά
4 κ.σ. καφέ στιγμής διαλυμένο σε 3 κ.σ. νερό
4 κ.σ. ζάχαρη άχνη
1 συσκευασία μπισκότα σαβαγιάρ
½ φλιτζ. γάλα με 1 κ.γλ. καφέ στιγμής για τα μπισκότα
1 ποτήρι ολόκληρα άσπρα αμύγδαλα
1 ποτήρι ζάχαρη
Εκτέλεση
Φτιάχνουμε πρώτα την πραλίνα: Βάζουμε σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι τη ζάχαρη σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
Υπομονετικά, περιμένουμε να λιώσει, χωρίς να την ανακατέψουμε.
Μόλις μεταμορφωθεί σε καραμέλα και πάρει το χρώμα της καραμέλας, ρίχνουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε με σπάτουλα.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε το μίγμα σε ένα χαρτί ψησίματος που θα στρώσουμε στον πάγκο μας.
Ισιώνουμε με τη σπάτουλα και αφήνουμε την πραλίνα να κρυώσει.
Δεν θέλει πολύ, κρυώνει γρήγορα.
Μόλις κρυώσει εντελώς, τη σπάμε σε ψιλά κομμάτια με το μαχαίρι ή, αν τη θέλουμε πολύ ψιλοτριμμένη, την τρίβουμε στο μούλτι.
Σε μια λεκάνη βάζουμε την κρέμα γάλακτος, κρύα, από το ψυγείο, μαζί με τη ζάχαρη άχνη και τον καφέ και τα χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να πάρουμε μια υφή σαν παχύρρευστο γιαούρτι.
Δεν θέλουμε να τη χτυπήσουμε παραπάνω και να γίνει σαντιγί.
Στρώνουμε τα σαβαγιάρ σε μέτριο ταψάκι και τα ραντίζουμε με το μίγμα από γάλα και καφέ.
Στρώνουμε πάνω τους την κρέμα, την ισιώνουμε και αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο να κρυώσει για 2-3 ώρες.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με την τριμμένη πραλίνα και σερβίρουμε.