Υλικά
125 γρ. ελαιόλαδο
125 γρ. πετιμέζι
50 γρ. ζάχαρη καστανή
1 κ.γλ. κανέλα
½ κ.γλ. γαρίφαλο τριμμένο
1 σφηνάκι κονιάκ
1 κ.γλ. σόδα μαγειρική
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
380 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη διαλύουμε τη σόδα μέσα στο κονιάκ.
Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το αλεύρι, και με το χέρι μας ανακατεύουμε να ενωθούν καλά.
Σταδιακά και λίγο λίγο ρίχνουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ζύμη που να πλάθεται σε μπισκότα (μπορούμε να προσθέσουμε 100 γρ. ψιλοκομμέμο καρύδι ή αμύγδαλο ή σταφίδες).
Μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο αλεύρι.
Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε ½ ώρα στο ψυγείο.
Απλώνουμε χαρτί ψησίματος στον πάγκο της κουζίνας και τοποθετούμε πάνω τη ζύμη.
Σκεπάζουμε με άλλο ένα χαρτί και ανοίγουμε σε φύλλο με τον πλάστη. Το πάχος του εξαρτάται από το πόσο λεπτά θέλουμε να βγουν τα μπισκοτάκια μας.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και στρώνουμε με χαρτί την επίπεδη λαμαρίνα του φούρνου.
Κόβουμε τη ζύμη σε τετράγωνα μπισκοτάκια και με σπάτουλα τα μεταφέρουμε στη λαμαρίνα (αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με σουσάμι ή ψιλοκομμένο καρύδι). Ψήνουμε για 15'-17'.
Σε αυτόν τον χρόνο τα μπισκοτάκια θα σας φανούν μαλακά.
Μην ξεγελαστείτε και τα ψήσετε παραπάνω, γιατί σκληραίνουν μόνο όταν κρυώσουν.