Υλικά
200 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλιτζ. ζάχαρη
½ φλιτζ. πετιμέζι
1 αβγό
2½ φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γλ. μπέικιν
1 κοφτό κ.γλ. σόδα
1 γεμάτο κ.γλ. κανέλα
½ κ.γλ. γαρίφαλο τριμμένο
¼ κ.γλ. μπαχάρι τριμμένο
½ φλιτζ. μαύρες σταφίδες
Εκτέλεση
Διαλύουμε το πετιμέζι σε 1-2 κ.σ. νερό.
Σε λεκάνη χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για 8' περίπου, να ασπρίσουν και να φουσκώσουν.
Προσθέτουμε το αβγό και το πετιμέζι και χτυπάμε να ενσωματωθούν.
Ρίχνουμε το μισό αλεύρι, το μπέικιν, τη σόδα, τις σταφίδες και όλα τα μπαχαρικά και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν.
Αφήνουμε το μίξερ και ζυμώνουμε με το χέρι μας πια, προσθέτοντας όσο από το υπόλοιπο αλεύρι χρειαστεί μέχρι να πάρουμε μια συμπαγή και εύπλαστη ζύμη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος το ρηχό ταψί του φούρνου.
Πλάθουμε μπαλάκια στο μέγεθος καρυδιού, τα τοποθετούμε στο ταψί και τα πιέζουμε ελάχιστα να πλατύνουν.
Τα ψήνουμε για 10' αυστηρά! Τα αφήνουμε να κρυώσουν και να στερεοποιηθούν.