Follow us

Ας μιλήσουμε λίγο για την υπεύθυνη ψαροφαγία

Πότε είναι τελικά η ιδανικότερη περίοδος για να φας ψάρι και γιατί.

TASTY WEEKS ΨΑΡΙ

Το τέλος του φθινοπώρου και η αρχή του χειμώνα, εν αντιθέσει με το τι μπορεί να πίστευες μέχρι τώρα, είναι μία εξαιρετική περίοδος για τα μεσογειακά ψάρια. Και ναι, εννοούμε αυτό που κατάλαβες: Είναι η ιδανικότερη περίοδος για να τρως ψάρι. Μπορεί παλαιότερα το καλό ψάρι να ήταν σχεδόν είδος πολυτελείας αλλά πλέον έχει γίνει αρκετά πιο προσιτό. Το σημείο-κλειδί ωστόσο για τη σωστή αντιμετώπισή του και ειδικά στο κομμάτι της κατανάλωσης είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την εποχικότητα - κάτι που ο κάθε foodie θα πρέπει να έχει υπόψιν αν επιθυμεί να τρώει για πολύ καιρό ακόμη ψάρια και θαλασσινά χωρίς να χρειαστεί να πληρώσει μία περιουσία.

Πέρα από αυτά, το ψάρι θεωρείται απαραίτητο στο πλαίσιο μία ισορροπημένης υγιεινής διατροφής, καθώς αποτελεί την κύρια πηγή Ω3 λιπαρών, που έχουν αρκετές ευεργετικές ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Ας μιλήσουμε λίγο για την υπεύθυνη ψαροφαγία

Για τα περισσότερα είδη ψαριών που κολυμπούν στα νερά της Μεσογείου, το πεντάμηνο μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου είναι αφιερωμένο στην αναπαραγωγή. Το 1/3 του βάρους τους χάνεται και ως εκ τούτου, το κρέας τους γίνεται λιγότερο σε ποσότητα και αισθητά πιο στεγνό. Κατά την χειμερινή περίοδο, που ουσιαστικά ξεκινά από τα μέσα Νοεμβρίου, τα ψάρια αρχίζουν και επανακτούν τις δυνάμεις τους, προκειμένου μερικούς μήνες αργότερα να αρχίσει και πάλι ο κύκλος ζωής.

Παράλληλα και συμπληρωματικά με αυτά, οφείλει να λειτουργεί η βιώσιμη αλιεία, η ορθή δηλαδή εφαρμογή του ψαρέματος. Με τον όρο εννοούμε τις πρακτικές που μπορούν να συνεχιστούν επ' αόριστον, χωρίς να υπάρξει σημαντική μείωση του πληθυσμού των θαλάσσιων ειδών και κατ' επέκταση να φτάσουν πολλά είδη να θεωρούνται "υπό εξαφάνιση", αλλά και χωρίς δυσμενείς επιπτώσεις για τα οικοσυστήματα του βυθού ή ακόμη και πιθανότητες καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος. Δυστυχώς, στην Ελλάδα και κατ' επέκταση στη Μεσόγειο, μόνο λίγα δεν είναι τα είδη που έχουν υπεραλιευτεί, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός τους να μην μπορεί να διατηρηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα.

TASTY WEEKS ΨΑΡΙ 2

Πριν το επόμενο σεβίτσε, το σπαγγέτι θαλασσινών ή το ταρτάρ τόνου, οφείλεις να έχεις κατά νου κάποια πράγματα. Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας που μπορείς να καταναλώσεις χωρίς δεύτερες σκέψεις ψάρια όπως η τσιπούρα και ο σαργός, το μπαρμπούνι, ο τόνος και η παλαμίδα, η συναγρίδα και η κουτσομούρα. Τον Δεκέμβριο, σε αυτά προστίθενται η γόπα και η γλώσσα, τα βραστόψαρα και τα λιθρίνια, το σαφρίδι και η σφυρίδα, η πεσκανδρίτσα και οι μαρίδες αλλά και τα χταπόδια και τα στρείδια.

Ασφαλώς, υπάρχει πάντοτε και η λύση των προϊόντων ιχθυοτροφείου (ένα κομμάτι στο οποίο γίνεται πια εξαιρετική δουλειά και στη χώρα μας) καθώς και των κατεψυγμένων ψαριών και θαλασσινών. Ας είμαστε όμως ειλικρινείς: Τίποτα δεν συγκρίνεται με το φρέσκο. Η καλύτερη πρώτη ύλη, αν έχει δουλευτεί σωστά είτε στο σπίτι είτε σε κάποιο εστιατόριο, θα κάνει πάντοτε τη διαφορά.

Πάρε και εσύ μέρος στις Tasty Weeks Tasty Awards 2021 και κέρδισε ένα τραπέζι σε κάποιο από τα πιο αγαπημένα εστιατόρια της Αθήνας. Μπες στο Instagram του Tasty Guide και μάθε πώς.

Επίσης...

International Cuisines: Τα εστιατόρια που μας λείπουν περισσότερο

Τα μέρη που νοσταλγεί κάθε λάτρης των διεθνών γεύσεων.

Τasty Weeks: Εσένα ποιο εστιατόριο σου έλειψε περισσότερο;

Αυτή την εβδομάδα, ο Γαβριήλ Νικολαΐδης μιλά για τα εστιατόρια και όλα όσα του έλειψαν από τον κόσμο της γεύσης κατά την περίοδο του lockdown.

Περισσότερα από

Fish & Seafood: Τα εστιατόρια που μας λείπουν περισσότερο

Τα μέρη που νοσταλγεί κάθε φίλος της καλής ψαροφαγίας.

Τasty Weeks: Εσένα ποιο εστιατόριο σου έλειψε περισσότερο;

Αυτή την εβδομάδα, η Αντζελίνα Καλογεροπούλου (Two Minutes Angie) μιλά για τα εστιατόρια και όλα όσα της έλειψαν από τον κόσμο της γεύσης κατά την περίοδο του lockdown.

Fooding & Drinking: Τα μέρη που μας λείπουν περισσότερο

Εστιατόρια και μπαρ που συνδυάζουν έξοχα ποτό και φαγητό.

Πώς θα πετύχεις το τέλειο cocktail and food pairing

Μερικές πολύ συγκεκριμένες και κατευθύνσεις για να συνδυάσεις ποτό και φαγητό.

Τasty Weeks: Εσένα ποιο εστιατόριο σου έλειψε περισσότερο;

Αυτή την εβδομάδα, ο Βασίλης Δημαράς μιλά για τα εστιατόρια και όλα όσα του έλειψαν από τον κόσμο της γεύσης κατά την περίοδο του lockdown.

All Time Classics: Τα εστιατόρια που μας λείπουν περισσότερο

Τα μέρη που νοσταλγούν οι λάτρεις του κλασικού.

Όλα όσα κάνουν κλασικό ένα εστιατόριο

Τι χρειάζεται ένα εστιατόριο για να θεωρηθεί all time classic.

Τasty Weeks: Εσένα ποιο εστιατόριο σου έλειψε περισσότερο;

Αυτή την εβδομάδα, η Ελένη Ψυχούλη μιλά για τα εστιατόρια και όλα όσα της έλειψαν από τον κόσμο της γεύσης κατά την περίοδο του lockdown.

Fine Dining: Τα high end εστιατόρια που μας λείπουν περισσότερο

Τα μέρη που νοσταλγούν οι fans της υψηλής γαστρονομίας.

Το μέλλον του fine dining

Πώς η πανδημία άλλαξε τα πάντα και στην haute cuisine.