Follow us

Το Feyrouz έφερε αέρα Ανατολής στο κέντρο της Αθήνας

Ιμπρίκ καφέ, καραμελωμένα καζάν ντιπί και θεϊκός μπακλαβάς.

FEYROUZ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ

Ο αέρας ανατολής που φυσάει στην οδό Καρόρη φέρνει μαζί του χίλιες και μία γεύσεις, από το Λεβάντες και τη Μέση Ανατολή. Σερμπέτια, ιμπρίκ καφέ, χρυσαφένια κιουνεφέ, καραμελωμένα καζάν ντιπί και μπακλαβάδες που γλείφεις το σιρόπι από τα δάχτυλά σου σε περιμένουν στο νέο Feyrouz, που άνοιξε τις πόρτες του ακριβώς απέναντι από το πρώτο μαγαζί που μετράει πλέον πέντε χρόνια ζωής.

Το καινούργιο Feyrouz βρήκε το σπίτι σου σε ένα νεοκλασικό που χτίστηκε το 1936 και που μετά από αρκετή εργασία των τωρινών του ιδιοκτητών μεταμορφώθηκε σε έναν ευήλιο και ζεστό χώρο, έτοιμο να σε υποδεχτεί ακόμα και μόνη σου για να απολαύσεις καφέ ψημένο στη φωτιά και ολόφρεσκα ανατολίτικα γλυκά.

Το Feyrouz έφερε αέρα Ανατολής στο κέντρο της Αθήνας

"Μετά από μία έρευνα στο παρελθόν του Λεβάντες και της Μέσης Ανατολής, στην Τουρκία πριν τον ισλαμισμό, στους Σούφι, θεώρησα ότι έπρεπε να βρεθεί ένα νέο σπίτι για το εγχείρημά μας" μου λέει ο Αντρέας. "Το τελετουργικό στο φαγητό, η συνύπαρξη των ανθρώπων, η σχέση με τη θρησκεία, η εποχικότητα και η εντοπιότητα - όλα αυτά τα λάβαμε υπόψη μας στην έρευνά μας και σε συνδυασμό με την ουσιαστική σχέση που έχει η μητέρα μας με τη μαγειρική και την ανατολίτικη κουζίνα (καθώς έχει καταγωγή από την Αντιόχεια) και το γεγονός ότι ο πατέρας μας είναι Ρωμιός της Πόλης, μας οδήγησαν εδώ" συνεχίζει με τον ίδιο ενθουσιασμό.

Feyrouz

Στο νέο Feyrouz, η παράδοση αντιμετωπίζεται με σεβασμό αλλά και διάθεση για άπλετο πειραματισμό. Εδώ, θα πιεις single estate καφέ στο μπρίκι (από Κολομβία) αλλά και από χαρμάνι που ανήκει αποκλειστικά στο μαγαζί, θα απολαύσεις καζάν ντιπί καραμελωμένο και από τις δύο πλευρές, με κατσικίσιο γάλα και ζαχαροκάλαμο, "για να παίξουμε με τις οξύτητες" όπως λέει και ο Αντρέας, θα δοκιμάσεις έναν μπακλαβά με αληθινό φιστίκι και φύλλο με φαγόπυρο ανοιγμένο καθημερινά από τη μαμά Φεϊρούζ και κιουνεφέ με μέλι κουμαριάς, μυζήθρα και λίγη γραβιέρα και θα μυηθείς στα "μαγικά" σερμπέτια. "Δεν μας πειράζει να υπερβάλλουμε λίγο για να ενθουσιαστούμε. Θέλουμε το παιχνίδι" μου λέει ο Αντρέας χαμογελώντας, ενώ συνεχίζει να μιλάει για μπαχαρικά και ζυμάρια - δύο διαφορετικές κατηγορίες που θα αποτελέσουν σημαντικό θέμα στο μαγαζί.

feyrouz

Ο ενθουσιασμός δεν σταματά όμως μόνο στο παιχνίδι των γεύσεων, αλλά συνεχίζεται και στη δυναμική που κρύβει το επόμενο βήμα της οικογένειας Feyrouz: να κρατηθεί κάτι από τον παλιό χαρακτήρα της πόλης και να αναδειχθεί η κουλτούρα του φαγητού, η φιλοξενία και η εγγύτητα. "Δεν υπάρχει καλύτερο δώρο σε κάλεσμα από έναν νόστιμο μπακλαβά. Στην Τουρκία πρώτα παραγγέλνεις γλυκό και μετά κάθεσαι να φας αλμυρό" κλείνει τη συζήτηση ο Αντρέας. "Ας ήταν περισσότερες οι γωνιές στο κέντρο σαν αυτή της Καρόρη και Αγάθωνος" λέω από μέσα μου κρατώντας σφιχτά το γλυκό που μου έδωσε για τον δρόμο.


Info

Feyrouz, Καρόρη & Αγάθωνος, Μοναστηράκι, τηλ. 2130318060

Επίσης...

TASTY AWARDS 23. Στην τελική ευθεία ψηφίζουμε τα αγαπημένα μας bars!

Τη Δευτέρα 13 Μαρτίου, πέφτει η αυλαία της ψηφοφορίας για τα φετινά Tasty Awards. Λίγες ώρες έχουν μείνει για να στηρίξουμε με την ψήφο μας τα αγαπημένα μας εστιατόρια και bars της Αθήνας!

TASTY AWARDS 23. Πού πάμε για το καλύτερο street food της Αθήνας;

Υπάρχουν κάποια εστιατόρια που δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο dress code. Εστιατόρια που βρίσκουμε στο δρόμο μας, στα οποία μπορούμε να πάμε οποιαδήποτε στιγμή και να δοκιμάσουμε γεύσεις απλές και οικείες. Είναι η ώρα να τα ψηφίσουμε!

Περισσότερα από

TASTY AWARDS 23. Ποια είναι τα αγαπημένα μας εστιατόρια για ψάρι;

Τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι πολύ μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κουζίνας. Οι επιλογές που έχουμε για φρέσκο ψάρι στην Αθήνα είναι πλέον πολλές και καλές. Στηρίζουμε τα αγαπημένα μας "ψαροεστιατόρια" και τα ψηφίζουμε στα Tasty Awards 23

TASTY AWARDS 23. Τα εστιατόρια που ξέρουν από καλό κρέας

Ποιο κομμάτι είναι το flank και ποια η διαφορά του με το rib eye; (καμία σχέση..) Πόσο πρέπει να ψηθεί ένα τέλειο κομμάτι skirt για να αναδειχθεί η νοστιμιά του; Τα ερωτήματα είναι πολλά και το ενδιαφέρον της πόλης μεγάλο γύρω από θέματα εξελιγμένης κρεατοφαγίας.

TASTY AWARDS 23. Τα αγαπημένα Bar & Wine Restaurants της πόλης

Ο συνδυασμός φαγητού και ποτού είναι μια από τις πιο δυνατές τάσεις που ήρθαν για να μείνουν. Τα Bar & Wine Restaurants της Αθήνας είναι πλέον πολλά και καλά, με ψαγμένες επιλογές τόσο σε φαγητό όσο και ποτό. Εμείς δοκιμάζουμε, απολαμβάνουμε και ψηφίζουμε το αγαπημένο μας.

TASTY AWARDS 23. Ποιοι είναι οι αγαπημένοι "Ιταλοί" της πόλης;

Στην Ελλάδα αγαπάμε πολύ την ιταλική κουζίνα. Τα antipasti, οι insalate, τα tiramisu πηγαινοέρχονται στα τραπέζια της πόλης και μάλιστα πλέον βρίσκονται σε πολύ καλό -ιταλικό μπορούμε να πούμε- επίπεδο. Δοκιμάζουμε, απολαμβάνουμε και ψηφίζουμε!

TASTY AWARDS 23. Ποια είναι τα αγαπημένα ελληνικά εστιατόρια της πόλης;

Η ελληνική κουζίνα σήμερα είναι στα καλύτερα της. Εντός και εκτός Ελλάδας.Ποιοι είναι λοιπόν οι σεφ που την πηγαίνουν ένα βήμα παρακάτω; Δοκιμάζουμε, απολαμβάνουμε και ψηφίζουμε.

TASTY AWARDS 23. Τα εστιατόρια των ξενοδοχείων που ποντάρουν στην 5άστερη γαστρονομία

Τα ξενοδοχεία της πόλης επενδύουν όλο και περισσότερο στα εστιατόρια τους. Η εποχή που η καλή θέα ήταν αρκετή και το περιεχόμενο του πιάτου ερχόταν σε δεύτερη μοίρα έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Εμείς απολαμβάνουμε -γεύσεις και θέες- αναγνωρίζουμε την προσπάθεια και ψηφίζουμε!

TASTY AWARDS 23. Ψηφίζουμε τα Modern Creative εστιατόρια της πόλης!

Υπάρχουν ορισμένα εστιατόρια που ξεχωρίζουν για τη δημιουργικότητα τους, για τους πειραματισμούς τους και την προσπάθεια τους να κάνουν τα πράγματα διαφορετικά. Εμείς απολαμβάνουμε, αναγνωρίζουμε την προσπάθεια και ψηφίζουμε στα Tasty Awards 23.

TASTY AWARDS 23. Ποια είναι τα Fine Dining εστιατόρια της Αθήνας;

Ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που ορίζουν την εμπειρία του dining σε ένα εστιατόριο και την καθιστούν "fine"; Την απάντηση έχουν τα εστιατόρια που συμμετέχουν στην συγκεκριμένη κατηγορία των Tasty Awards. Εμείς δοκιμάζουμε, απολαμβάνουμε και ψηφίζουμε το αγαπημένο μας ;)

TASTY AWARDS 2023!

Η μεγάλη γιορτή της γαστρονομίας στην πόλη ξεκινάει και πάλι

Τι είναι τελικά αυτό το Line για το οποίο μιλά όλη η Αθήνα

Το τολμηρό project των Βασίλη Κυρίτση, Νίκου Μπάκουλη και Δημήτρη Νταφόπουλου είναι ένα ινστιτούτο γεύσης εν τη γενέσει του.