Follow us

Στο Κόκκιον το παγωτό είναι τέχνη

Ο Βασίλης Παπαματθαίου φτιάχνει το πιθανότατα καλύτερο παγωτό της Αθήνας.

ΚΟΚΚΙΟΝ ΠΑΓΩΤΟ ΑΘΗΝΑ

Για κάποιους ανθρώπους το παγωτό είναι αποκλειστικά καλοκαιρινή υπόθεση. Για τον Βασίλη Παπαματθαίου είναι πολλές ευτυχισμένες στιγμές που συνωστίζονται στο Κόκκιον, το παγωτατζίδικο στην αρχή της Πρωτογένους, εκεί που στεγαζόταν για χρόνια το μαγαζί του πατέρα του. Όσοι ασχολούνται με τη γεύση, η ιστορία του είναι πάνω κάτω γνωστή. Για τους υπόλοιπους, αρκεί να πούμε ότι ο Βασίλης είναι το πρόσωπο πίσω από τις Παράξενες Ύλες, σαν να λέμε τον "παράδεισο" κάθε επαγγελματία μάγειρα και ζαχαροπλάστη.

Στο Κόκκιον το παγωτό είναι τέχνη

Κόκκιον

Η απόφαση του Βασίλη να ανοίξει το Κόκκιον αποτέλεσε μία φυσική εξέλιξη των πραγμάτων και της μέχρι τώρα πορείας του. Με πολυετή εμπειρία και κατάρτιση στον χώρο της ζαχαροπλαστικής και αναζήτηση των καλύτερων πρώτων υλών, ο Βασίλης είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους ζαχαροπλάστες της γενιάς του. Και παρόλο που ο ίδιος δεν θα παραδεχόταν ποτέ κάτι τέτοιο, το παγωτό του το επισφραγίζει. Εδώ, θα φας αληθινό παγωτό, φτιαγμένο με τις καλύτερες πρώτες ύλες, χωρίς έτοιμα μείγματα και σε συνδυασμούς που δεν είχες φανταστεί ποτέ. "Είμαι πολύ τυχερός, γιατί ό,τι χρειάζομαι, το βρίσκω στο μαγαζί μου στις Παράξενες Ύλες. Είναι ένα βήμα" μου λέει χαμογελώντας.

Κόκκιον

Στο Κόκκιον έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε 30 γεύσεις που χωρίζονται σε κρέμες, σοκολάτες, ξηρούς καρπούς και σορμπέ, και περιλαμβάνουν τόσο διαχρονικές επιλογές, όπως ένα παγωτό βανίλια ή καϊμάκι όσο και ευφάνταστες δημιουργίες, όπως η σοκολάτα γάλακτος με πορτοκάλι και πιπέρι, η bitter σοκολάτα με φρούτο του πάθους, η καρύδα με μπισκότο στον ατμό και κομματάκια σοκολάτας ή το σορμπέ ροδάκινο, βερίκοκο και δεντρολίβανο. Οι επιλογές γίνονται ακόμα πιο ιδιαίτερες για τα παγωτά που προορίζονται για το σπίτι, με τους ήδη υπάρχοντες συνδυασμούς να αλλάζουν. Για παράδειγμα το καϊμάκι μπλέκεται φανταστικά με γλυκό του κουταλιού βύσσινο και τα κόκκινα φρούτα με παρφέ ωμού αμυγδάλου και aperol.

Κόκκιον

Εδώ, τα παγωτά δεν φιγουράρουν στις βιτρίνες που έγιναν συνώνυμο του παγωτού, αλλά σε ξεχωριστά δοχεία που τους εξασφαλίζουν καλύτερη ψύξη και ποιότητα. Το χρώμα και η υφή είναι δύο σημαντικοί παράγοντες για να καταλάβεις αν ένα παγωτό είναι καλό. Στο Κόκκιον, οτιδήποτε μπορεί να φτιαχτεί από την αρχή - όπως το ανθότυρο και το μασκαρπόνε που χρησιμοποιούνται σε συνδυασμούς παγωτού - γίνεται χωρίς δεύτερη σκέψη, ενώ για κάθε σορμπέ ετοιμάζεται διαφορετικό μείγμα, ώστε να επιτευχθεί η ιδανική υφή και το καλύτερο αποτέλεσμα.

κοκκιον

Ο Βασίλης μου εξηγεί για τα σάκχαρα και την ωρίμανση του φρούτου που παίζουν σημαντικό ρόλο στα σορμπέ, όσο δοκιμάζουμε παγωτό με ουίσκι και Bailey's (που το έκαναν για πλάκα θα μου πει) και έτσι όπως στάζει και κολλάει πάνω στο χέρι μας θυμάμαι τα παγωτά της παιδικής μας ηλικίας. Και τότε σκέφτομαι ότι ο άνθρωπος που έχω απέναντί μου έχει καταφέρει να μετουσιώσει κάτι τόσο αθώο σε μία ενήλικη απόλαυση. Και αυτή είναι η μαγεία του παγωτού του Βασίλη.


Info

Κόκκιον, Πρωτογένους 2, Ψυρρή, τηλ. 6981 563511

Επίσης...

TASTY AWARDS 23. Στην τελική ευθεία ψηφίζουμε τα αγαπημένα μας bars!

Τη Δευτέρα 13 Μαρτίου, πέφτει η αυλαία της ψηφοφορίας για τα φετινά Tasty Awards. Λίγες ώρες έχουν μείνει για να στηρίξουμε με την ψήφο μας τα αγαπημένα μας εστιατόρια και bars της Αθήνας!

TASTY AWARDS 23. Πού πάμε για το καλύτερο street food της Αθήνας;

Υπάρχουν κάποια εστιατόρια που δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο dress code. Εστιατόρια που βρίσκουμε στο δρόμο μας, στα οποία μπορούμε να πάμε οποιαδήποτε στιγμή και να δοκιμάσουμε γεύσεις απλές και οικείες. Είναι η ώρα να τα ψηφίσουμε!

Περισσότερα από

TASTY AWARDS 23. Ποια είναι τα αγαπημένα μας εστιατόρια για ψάρι;

Τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι πολύ μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κουζίνας. Οι επιλογές που έχουμε για φρέσκο ψάρι στην Αθήνα είναι πλέον πολλές και καλές. Στηρίζουμε τα αγαπημένα μας "ψαροεστιατόρια" και τα ψηφίζουμε στα Tasty Awards 23

TASTY AWARDS 23. Τα εστιατόρια που ξέρουν από καλό κρέας

Ποιο κομμάτι είναι το flank και ποια η διαφορά του με το rib eye; (καμία σχέση..) Πόσο πρέπει να ψηθεί ένα τέλειο κομμάτι skirt για να αναδειχθεί η νοστιμιά του; Τα ερωτήματα είναι πολλά και το ενδιαφέρον της πόλης μεγάλο γύρω από θέματα εξελιγμένης κρεατοφαγίας.

TASTY AWARDS 23. Τα αγαπημένα Bar & Wine Restaurants της πόλης

Ο συνδυασμός φαγητού και ποτού είναι μια από τις πιο δυνατές τάσεις που ήρθαν για να μείνουν. Τα Bar & Wine Restaurants της Αθήνας είναι πλέον πολλά και καλά, με ψαγμένες επιλογές τόσο σε φαγητό όσο και ποτό. Εμείς δοκιμάζουμε, απολαμβάνουμε και ψηφίζουμε το αγαπημένο μας.

TASTY AWARDS 23. Ποιοι είναι οι αγαπημένοι "Ιταλοί" της πόλης;

Στην Ελλάδα αγαπάμε πολύ την ιταλική κουζίνα. Τα antipasti, οι insalate, τα tiramisu πηγαινοέρχονται στα τραπέζια της πόλης και μάλιστα πλέον βρίσκονται σε πολύ καλό -ιταλικό μπορούμε να πούμε- επίπεδο. Δοκιμάζουμε, απολαμβάνουμε και ψηφίζουμε!

TASTY AWARDS 23. Ποια είναι τα αγαπημένα ελληνικά εστιατόρια της πόλης;

Η ελληνική κουζίνα σήμερα είναι στα καλύτερα της. Εντός και εκτός Ελλάδας.Ποιοι είναι λοιπόν οι σεφ που την πηγαίνουν ένα βήμα παρακάτω; Δοκιμάζουμε, απολαμβάνουμε και ψηφίζουμε.

TASTY AWARDS 23. Τα εστιατόρια των ξενοδοχείων που ποντάρουν στην 5άστερη γαστρονομία

Τα ξενοδοχεία της πόλης επενδύουν όλο και περισσότερο στα εστιατόρια τους. Η εποχή που η καλή θέα ήταν αρκετή και το περιεχόμενο του πιάτου ερχόταν σε δεύτερη μοίρα έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Εμείς απολαμβάνουμε -γεύσεις και θέες- αναγνωρίζουμε την προσπάθεια και ψηφίζουμε!

TASTY AWARDS 23. Ψηφίζουμε τα Modern Creative εστιατόρια της πόλης!

Υπάρχουν ορισμένα εστιατόρια που ξεχωρίζουν για τη δημιουργικότητα τους, για τους πειραματισμούς τους και την προσπάθεια τους να κάνουν τα πράγματα διαφορετικά. Εμείς απολαμβάνουμε, αναγνωρίζουμε την προσπάθεια και ψηφίζουμε στα Tasty Awards 23.

TASTY AWARDS 23. Ποια είναι τα Fine Dining εστιατόρια της Αθήνας;

Ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που ορίζουν την εμπειρία του dining σε ένα εστιατόριο και την καθιστούν "fine"; Την απάντηση έχουν τα εστιατόρια που συμμετέχουν στην συγκεκριμένη κατηγορία των Tasty Awards. Εμείς δοκιμάζουμε, απολαμβάνουμε και ψηφίζουμε το αγαπημένο μας ;)

TASTY AWARDS 2023!

Η μεγάλη γιορτή της γαστρονομίας στην πόλη ξεκινάει και πάλι

Τι είναι τελικά αυτό το Line για το οποίο μιλά όλη η Αθήνα

Το τολμηρό project των Βασίλη Κυρίτση, Νίκου Μπάκουλη και Δημήτρη Νταφόπουλου είναι ένα ινστιτούτο γεύσης εν τη γενέσει του.